El segon dia de les proves de competències bàsiques que han de fer gairebé 70.000 alumnes de 4t d'ESO és el torn de les ciències i les llengües estrangeres. Majoritàriament, (69.076 alumnes, han fet la prova d'anglès, que ha inclòs un text d'Ajuda en Acció sobre la importància de l'educació i un sobre les persones que han canviat el món com Edison, Ford o Fleming. Els 238 estudiants que han fet la prova de francès s'han trobat un text de Marie Gouze i un altre sobre tatuatges, elaborats des de diverses fonts. Només 94 estudiants han fet la d'alemany que els ha presentat un text sobre l'ús d'internet i una carta. L'activitat d'expressió escrita de les tres llengües ha estat escriure un correu electrònic.

En la prova de la competència cientificotecnològica, els alumnes s'han trobat una recepta de magdalenes a partir de la qual se'ls preguntava sobre química, amb el llevat com a excusa, sobre volums i sobre temperatures. En una segona activitat, la prova plantejava una hipotètica excursió perquè els alumnes poguessin calcular distàncies i temps. A més, se'ls ha fet relacionar el cicle de l'aigua i fenòmens com les tempestes i l'arc de Sant Martí. Un exercici sobre antibiòtics i un altre sobre teixits intel·ligents han acabat de posar a prova els coneixements en ciències dels alumnes de 4t d'ESO.

Aquest segon dia de proves, els alumnes de la Vall d'Aran, en total 49, també han hagut d'examinar-se d'aranès. Un text de Marta Rojals, de 'Primavera, estiu, etcètera', traduït i adaptat i un altre sobre raquetes de neu, extret d'un blog d'internet, han configurat les proves de comprensió lectora, que serveixen també per examinar la gramàtica i l'ortografia dels alumnes. En l'expressió escrita, se'ls demanava reflexionar sobre el paper de la dona a la família.