equip de govern de Fortià s´ha marcat com una prioritat la reducció del trànsit de vehicles per l´interior del nucli urbà, especialment de camions. El gener del 2016, l´Ajuntament va col·locar rètols a les entrades al municipi, on es prohibia l´accés dels camions de més de 5,5 tones de pes. "Els Mossos d´Esquadra van fer èmfasi que milloréssim la senyalització", recorda l´alcalde de Fortià, Francesc Brugués (ERC), que va accedir al càrrec l´estiu del 2015. Durant aquest any i escaig, s´ha vist un canvi de tendència a la baixa, però les obres de desdoblament de la carretera C-260 a Vilatenim han tornat a incrementar el pas dels camions per aquesta via.

"Tot ve arran de l´any 2005, quan es va asfaltar la carretera entre Fortià i Vilamalla, que va portar aquest volum de trànsit", recorda el batlle.

"S´ha reduït el volum de camions, però encara en continuen passant. Hi ha un problema d´accessos molt gran a Figueres i entenc que passar per Fortià estalvia molt de temps", argumenta l´alcalde, que recorda que existeix un projecte, presentat per la Generalitat, que enllaça la carretera C-31 amb Riumors i Fortià a través d´una variant, fins a la C-260. "Podria ser una bona alternativa per a nosaltres, però no se n´ha parlat més", lamenta Francesc Brugués.

El consistori de Fortià va demanar la col·laboració ciutadana, perquè els veïns prenguessin nota dels camions que travessaven el poble agafant-se aquesta carretera com la segona variant de Figueres. Un cop l´Ajuntament té les dades, les envia als Mossos, que ho comuniquen a les empreses corresponents. "Ja s´han informat a prop d´un centenar d´empreses perquè canviïn els hàbits dels seus transportistes", remarca Brugués. Entre els casos detectats, n´hi ha que només passen per l´interior del nucli urbà per fer càrrega i descàrrega al municipi, cosa que sí que poden fer, però hi ha altres casos que mereixen denúncia per part dels mossos.