Uns 600 alumnes de 4t d'ESO de nou instituts de la comarca de l'Alt Empordà dediquen aquest divendres, 10 de febrer, tot el dia, a rememorar els exilis de la comarca.

A les 9 hores, es fa una trobada de tots els estudiants a la plaça de l'Ajuntament de Figueres per escoltar uns breus parlaments. Tot seguit, es desplaçarà en silenci fins al monument als exiliats del final de l'avinguda Perpinyà.

Després agafaran uns autocars i cada institut es dirigirà a diferents localitats on l'exili hi va ser molt present. L'Institut Cap Norfeu de Roses i l'Institut La Jonquera van a Agullana. L'Institut El Pedró de l'Escala visita Elna. Els instituts Narcís Monturiol i Ramon Muntaner van a la Jonquera, mentre que l'Institut Cendrassos i l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres es desplacen a Portbou. L'Institut de Vilafant i l'Institut Olivar Gran tenen com a destí Cotlliure.

Després de visitar aquestes poblacions, els estudiants es trobaran tots a Argelers per dinar i per fer diferents activitats que clouran amb uns parlament a càrrec de Gilbert Susagna (supervivent del camp d'Argelers) i la representant de FFREEE (Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l'Exode), Jacqueline Payrot.

Representants dels instituts Cendrassos i La Jonquera llegiran uns textos per tancar aquesta part de l'acte, que s'acabarà fent una cadena humana representant el perímetre del camp de refugiats i un minut de silenci.

L'activitat EXILIS és organitzada pel grup de professors d'història "Exili, Deportació i Holocaust" amb la col·laboració del MUME (Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera) i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà, i compten amb el suport del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, l'Ajuntament de Figueres, l'Ajuntament d'Agullana i l'Ajuntament d'Argelers.