Anna Baró, Jordi Barrera, Maria Campayo, Maria Gómez, Lena Lee Hu i Lídia Solés estudien 4t d'ESO a les Escolàpies Figueres. El 21 de febrer, van a Barcelona a presentar un projecte dedicat a la història del pop i el rock a partir de la dècada dels 60. El treball els ha permès descobrir i apreciar sons d'altres èpoques.

Aquests sis alumnes de 4t d'ESO i els seus companys de curs formen part d'una generació a la qual li queda molt lluny la música dels seixanta, dels setanta, dels vuitanta i, fins i tot, dels noranta. Tenen 15 i 16 anys i, molts d'ells, omplen els seus iPods de peculiaritats musicals pròpies d'adolescents.

El professor d'anglès d'Escolàpies Figueres, Ernest Parellada, els ha obert un nou univers de clàssics del pop i el rock, del soul i el blues, que han fet història les últimes dècades. El treball s'emmarca en els continguts curriculars de la matèria d'anglès i, avui, aquests joves agraeixen haver descobert sons i estils que, com admeten, també enganxen.

Presenten el projecte en una Jornada Multilingüe

Aquests estudiants de 4t d'ESO d'Escolàpies han preparat un projecte, a partir del treball que fan aquest curs a anglès, per presentar-lo a Barcelona, a la Jornada Multilingüe de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya). Es tracta d'un esdeveniment que se celebra, any rere any, per exposar recursos que tinguin en compte la innovació i la recerca educativa dins l'àmbit de les llengües estrangeres a través de tallers i de comunicacions de docents.

Parellada, que ha estat convidat a fer la presentació, ha volgut mantenir-se en un segon pla i donar tot el protagonisme a aquests sis alumnes: Anna Baró, Jordi Barrera, Maria Campayo, Maria Gómez, Lena Lee Hu i Lídia Solés.

El seu projecte, Lip Sync Battle. Music History Edition: un projecte, un concurs, una passada!, el presentaran, el 21 de febrer, i està inspirat en un programa de televisió de comèdia musical dels Estats Units, Lip Sync Battle, que s'emet al canal Spike. En aquest espai televisiu, famosos es posen en la pell d'altres famosos i demostren les seves habilitats per fer playback.

En el projecte educatiu, els estudiants no només han de posar a prova els seus dots artístics sinó que, a més, han de documentar les cançons i els seus autors, gravar videoclips i fer difusió del Lip Sync Battle a Internet i a les xarxes socials.

A cada grup, li toca treballar cinc cançons, a partir d'una playlist elaborada per Ernest Parellada, que conté 150 peces. L'activitat potencia la creativitat, el contingut documental, la recreació històrica, el lip synk i també l'edició de vídeo.

Aquest vídeo és un exemple del treball que estan fent aquests joves:

Els sis joves que porten el projecte a la Jornada Multilingüe, en representació de tots els seus companys de 4t, tenen gustos musicals dispars, però cada un d'ells es queda amb una cançó de la Història de la Música: Anna Baró, Toxic, de Britney Spears; Lena Lee Hu, U Can't Touch This, de MC Hammer; Maria Gómez, Respect, d'Aretha Franklin; Lídia Solés; American Pie, de Don Mclean; Maria Campanyo, Wonderworld, d'Oasis, i Jordi Barrera, Video Killed the Radio Star, de The Buggles.

La Jornada Multilingüe de la FECC se celebra des de fa onze anys al Seminari Conciliar de Barcelona i ha esdevingut tot un referent en el sector educatiu i any rere any aplega centenars d'educadors interessats en l'ensenyament i l'aprenentatge de llengües.

El projecte de 4t d'ESO Lip Sync Battle. Music History Edition: un projecte, un concurs, una passada! es va recollint en un espai d'Internet i el dia a dia de l'activitat dels alumnes es visibilitza, també, al seu compte de Twitter.