Les aigües baixen molt tèrboles dins de la Casa de la Vila de Figueres. La decisió de l'alcaldessa Marta Felip (PDeCat) de cessar els tres regidors del PSC, el soci de govern de CiU, de les seves funcions en el cartipàs i l'intercanvi de retrets entre nacionalistes i socialistes, arriben en el seu punt àlgid quan s'ha de celebrar el ple ordinari de febrer. La convocatòria d'aquest dijous inclou la modificació d'urgència del cartipàs municipal i la revocació de diverses delegacions que tenien els regidors socialistes. L'alcaldessa donarà compte de la nova composició de la Junta de Govern Local en una ordre del dia que no inclou l'expedient del concurs per a la concessió del servei de neteja, el punt d'inflexió de la crisi amb el PSC.

El portaveu i president d'Unió Democràtica de Catalunya, Manuel Toro, no ha amagat, des de dissabte, la seva absoluta disconformitat amb el cessament de l'equip de Casellas. Tal com ja va avançar emporda.info, Toro creu que encara hi havia "ponts en comú" per evitar la crisi.

Marta Felip, per la seva part, ha publicat un article en el Setmanari de l'Alt EMPORDÀ sobre aquest trencament: "Només hi ha una raó, Figueres", diu l'alcaldessa en el titular. Felip explica que "un reduït grup de persones sabien que feia quasi una setmana, des de dilluns 23 de gener, que havia redactat els decrets de cessament del govern dels tres regidors del PSC de Figueres. Però no els vaig signar fins dissabte passat, després d'un últim intent perquè els socialistes abandonessin el tacticisme i assumissin les seves responsabilitats. L'espera va ser en va i finalment es va imposar el convenciment que cessar-los era el millor per a la ciutat i una mesura indispensable si ens creiem que els servidors públics hem d'estar, per sobre de tot i com el seu nom indica, al servei de la ciutadania".

L'alcaldessa considera que "el PSC havia decidit fa uns mesos canviar el seu ordre de prioritats i convertir les seves àrees de govern en un vedat partidista, al servei de no se sap quina causa, encara que això suposés perjudicar el conjunt de figuerencs. L'enrocament en el procés de negociació del pressupost del 2017 i la irresponsabilitat de pretendre tombar la nova concessió del servei de recollida d'escombraries, per pura maniobra política, trencava definitivament la confiança amb el portaveu del PSC, Pere Casellas, i no feia res més que confirmar el que ja intuíem: les seves aspiracions partidistes no tenien límit i era capaç d'arrossegar-nos a tots, si no hi posàvem fre, cap a una deriva de conseqüències imprevisibles i a una utilització vergonyant dels col·lectius que més necessiten els ajuts socials".

"El que hauria d'explicar el PSC -afirma Marta Felip- és que volia crear, en el futur pressupost, el seu ajuntament particular, una mena de govern paral·lel amb el seu propi virrei, a costa de perjudicar, aprimar i deixar sense recursos la resta d'àrees del govern. Intolerable per a una ciutat que, a banda de la necessària resposta social, requereix eines de reactivació i dinamització econòmica per seguir remuntant la crisi. Ja ho ha deixat escrit Casellas a les xarxes socials, davant la sorpresa de molts: ell volia treballar només per als "aturats, desnonats i vídues". Nosaltres governem sempre per al conjunt dels figuerencs, sense etiquetes. Aquesta és la diferència".

A hores d'ara, el grup municipal que formen el PDeCat (l'antiga Convergència) i Unió Democràtica, sumen set regidors, un terç de la representació del plenari. Felip té la intenció de governar en minoria i "arribar a acords puntuals" amb altres forces polítiques per a tirar endavant el mandat, però també haurà de renegociar l'acord amb Unió, partit que en aquests moments sembla més fora que dins del Govern figuerenc si no canvien les coses.

El PSC, a través del seu portaveu i primer secretari, Pere Casellas, va augurar aquest dilluns que, a partir del trencament, Felip havia quedat amb les mans lliures per governar amb els partits de la dreta figuerenca, una afirmació qe no va agradar gens al PDeCAT.

La resta de grups han deixat ben marcades les seves posicions respecte de la "falta de projecte" per a la ciutat. En el plenari actual, ERC, CUP i PSC tenen tres representants per grup, mentre que PP i Ciutadans en tenen dos cadascun. Compromís d'Esquerres per Figueres tanca la llista amb el regidor Òscar Vergés, que fins ara havia donat suport al govern de CiU-PSC i del qual ja se n'ha desmarcat tot demanant "una alternativa d'esquerres".