La Plataforma Ciutadana de Roses ha presentat aquest divendres al jutjat de guàrdia de Figueres una denúncia per prevaricació i malversació de diners públics pel cas del Royal Marine II. L'entitat ja va presentar una denúncia a la fiscalia pels mateixos fets però va acabar arxivada perquè no hi van trobar indicis de delicte penal. Malgrat això, la fiscalia va deixar la porta oberta a dur-ho als jutjats. La plataforma diu que ha aconseguit nous testimonis entre els quals hi ha copropietaris de l'edifici del Royal Marine I que demostrarien que els diners de la indemnització per evitar l'enderroc només "s'haurien repartit entre uns quants". El portaveu de l'entitat, Ghassan Abou Assali, diu que arribaran fins al final per aclarir els cas.

La Plataforma Ciutadana de Roses ha presentat aquest divendres al jutjat de guàrdia de Figueres una nova denúncia per les irregularitats que consideren que hi ha en el cas del Royal Marine II.

L'entitat va portar-ho primer a la fiscalia perquè investigués si hi havia hagut un delictes de prevaricació i malversació de diner públic en el pagament de la indemnització per evitar l'enderroc de l'edifici.

Una plataforma ciutadana de Roses presenta al jutjat una nova denúncia per irregularitats en el cas del Royal Marine II

Una plataforma ciutadana de Roses presenta al jutjat una nova denúncia per irregularitats en el cas del Royal Marine II

La fiscalia va arxivar el cas perquè no hi va veure indicis de cap dels delictes denunciats però va deixar oberta la via dels jutjats.

Els denunciants asseguren que han aconseguit nous testimonis relacionats amb el cas que aporten noves proves i, per això, han decidit presentar una nova denúncia amb "informació addicional".

Per fer-ho, han contractat l'advocat d'Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina en el cas Nóos, Mario Pascual Vives. El lletrat diu que han seguit les recomanacions fetes per la giscalia i que, en el cas que la denúncia sigui admesa a tràmit, els nous testimonis estan disposats a declarar.

El portaveu de l'entitat, Ghassan Abou Assali, diu que el principal punt fosc rau en el pagament de la indemnització per evitar l'execució d'una sentència del 2008 que implicava enderrocar la quarta planta de l'edifici Royal Marine II per ser massa alt.

Com ja van sostenir en la primera denúncia, veuen irregular que dues societats que no eren part del procés rebessin 1,35 MEUR, més de la meitat dels 2,2 MEUR totals.

La comunitat del Royal Marine I, que és la part executant del procés, només hauria rebut 825.000 euros, és a dir, prop del 38% del total acordat.

Els diners restants, tal i com afirmaven aleshores, es van pagar a dues mercantils que no són part al conveni ni se citen en el document.

Es tracta de ILAW&FACTOR S.L. a qui se li abonen mitjançant transferència 550.000 euros, i la mercantil ILAW&CEL S.L. que també via transferència rep els 825.000 euros restants.

En aquest sentit, Abou Assali, remarca que alguns copropietaris del Royal Marine I mantenen que "els diners han estat per a uns quants i no per tots". Per al portaveu de la plataforma, aquestes noves dades són "inquietants" i asseguren que volen arribar fins al final per saber perquè les coses es van fer així.

Un litigi de més de sis anys

El litigi va començar l'any 2008 entorn a la construcció del Royal Marine II a Santa Margarida de Roses (Alt Empordà). Els veïns volien que s'il·legalitzés el complex d'edificis perquè consideraven que era massa alt i que això els privava de les vistes que tenien inicialment, entre altres molèsties.

Per això van acudir a la justícia que els va donar la raó. Una sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona obligava el consistori a enderrocar la quarta planta de l'edifici, la més alta, amb la conseqüent indemnització als propietaris afectats.

La sentència també apuntava que, si era necessari, també s'hauria d'enderrocar la tercera planta fins a rebaixar l'altura de l'edifici 1,13 metres en considerar que vulnera la normativa urbanística municipal. Tot plegat tenia un cost de 13 MEUR.

L'alcaldessa del municipi, Montse Mindan, va dir en el seu moment que la indemnització acordada de 2,2 MEUR era la "millor solució" i que restaven a l'espera que el jutge valorés si era la quantitat correcta .

El conveni es va aprovar amb els vots de l'equip de govern (CiU i Gent del Poble) i els d'ERC mentre que la resta de forces a l'oposició -PP, Ciutadans, UMdc i PSC- es van abstenir.

Text