El PSC de Figueres, des de fa dos dies fora del govern després de ser expulsats per CiU, augura que l'única alternativa que hi ha sobre la taula per "garantir la governabilitat" al consistori és "pactar amb la dreta, Ciutadans i el PP". Ho ha dit el portaveu i fins fa poc regidor de Serveis Socials i Habitatge, Pere Casellas, que ha afegit que no serà difícil donada la "deriva neoliberal" de les decisions de govern de l'alcaldessa Marta Felip, que "prioritza la despesa en festes i es nega a augmentar la de les polítiques socials". Casellas també ha dit que esperen que CiU tingui un pla B perquè, si no, serà una "irresponsabilitat gravíssima".

El portaveu ha fet aquestes declaracions acompanyat dels altres dos regidors socialistes cessats i del primer secretari del PSC a les comarques gironines, Marc Lamuà, que ha defensat haver fet tot el possible per intentar evitar el trencament, decidit de forma "unilateral", i que senten "descarregats de responsabilitat".

El mateix dissabte el PSC ja va fer un comunicat on valorava el trencament de l'acord de govern però aquest dilluns ho han volgut explicar amb detall i amb la presència dels tres afectats Pere Casellas, Alfons Martínez i César Barrenechea, els regidors expulsats que fins ara havien donat suport a Marta Felip. De tots ells, només ha parlat el que va ser regidor de Serveis Socials i Habitatge i portaveu de la formació a la ciutat, Pere Casellas, que s'ha mostrat molt crític amb l'acció de govern de l'alcaldessa.

El PSC de Figueres augura que l'única opció de CiU és "pactar amb la dreta"

El PSC de Figueres augura que l'única opció de CiU és "pactar amb la dreta"

Al començament de la intervenció ha subratllat la bona feina dels seus companys regidors i de tot l'equip, de qui ha dit sentir-se'n "molt orgullós" i ha posat exemples com la feina del fins ara regidor de Cultura, Alfons Martínez, tot dient que va necessitar vuit mesos per aconseguir "refer" i "arreglar el que va trobar allà dintre" però que s'ha aconseguit l'objectiu buscat, com era "posar la cultura al centre d'acció del govern, amb molt d'esforç i pocs mitjans". Per altra banda, també ha reconegut la tasca feta per part de la Guàrdia Urbana durant els dispositius de seguretat per combatre ocupacions il·legals a algunes zones de la ciutat.

Per altra banda, s'ha compromès a que seguiran treballant amb "dedicació" i "responsabilitat" per "preservar els drets de les persones més vulnerables així com el desenvolupament urbanístic i econòmic de l'oest de la ciutat", tot recordant que això era el que duien al programa electoral i que figurava a l'acord de govern rubricat amb CiU que Felip "va incomplir". En aquest sentit, ha posat èmfasi en el pla d'acció que hi havia previst al barri de Sant Joan, amb "un pacte de ciutat que ja estava a punt amb totes les forces polítiques i que ara quedarà "aturat", amb propostes d'habitatge i d'altres millores acordades fins i tot amb la Generalitat.

Un govern "neoliberal" que podrà pactar amb "la dreta"

Casellas ha titllat les polítiques de CiU de "neoliberals" i ha admès de nou que això ha fet impossible que les dues forces poguessin arribar a un acord per als pressupostos perquè Felip "prioritza en festes i coses frívoles" mentre descarta "augmentar la despesa en polítiques socials".

Tal com ja van dir el mateix dissabte, les desavinences en el pressupost han estat el motiu principal d'aquesta ruptura i ha acusat de nou l'alcaldessa Marta Felip de prioritzar la "despesa en festes a les polítiques socials". També ha fet referència a l'augment d'1,5 MEUR que es preveu al plec de clàusules pel canvi del servei de neteja, una suma de diners -el contracte és per valor de 6,2 MEUR- que, tenint en compte la situació actual, "d'algun lloc s'hauran de reduir" perquè surtin els números. És per això que li van demanar que ho inclogués als pressupostos pendents d'aprovar.

Per Casellas, CiU ara ja podrà pactar "lliurement" amb "la dreta", especificant el PP i Ciutadans, tot augurant que aquesta és l'única opció que els queda per tenir un govern estable. Així mateix, el portaveu socialista ha afegit que espera que Felip tingui un pla B perquè si no serà una "irresponsabilitat gravíssima". També ha descartat la possibilitat que hi hagi un govern alternatiu d'esquerres perquè la situació a Figueres "és complexa amb 11 regidors de dretes i 10 d'esquerres".

El portaveu ha assegurat que a dia d'avui encara no ha parlat amb Marta Felip, malgrat haver-li enviat algun missatge per telèfon que l'alcaldessa no li ha respost encara.

Abans de començar la roda de premsa, ha comentat als periodistes de forma distesa que el que feien avui era com un "déjà vu". Cal recordar que el febrer del 2010, CiU i el PSC van trencar l'acord de govern que mantenien juntament amb ICV des de finals del 2007. Aquell cop va ser la decisió del llavors alcalde Santi Vila de destituir el regidor de Cultura, Ciro Llueca (PSC), per unes factures no consignades per valor de 250.000 euros.

Lamuà diu que se senten "descarregats de responsabilitat"

Durant la compareixença també ha parlat el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Marc Lamuà, que ha assegurat que des del partit s'han fet "tots els esforços possibles" per evitar un trencament que ha estat "unilateral" i quan encara hi havia converses obertes i que per això se senten "descarregats de responsabilitat".

Preguntat per si creu que pot afectar a altres pactes municipals de les dues forces a la demarcació, Lamuà ha estat contundent: "S'han de separar les coses i entendre que cada municipi té les seves dinàmiques". En el cas de Figueres, ha precisat, la dinàmica ha estat "desgraciada" però "els regidors continuaran treballant tant o més". També ha dit que el partit que representa és "seriós" i per això "procuraran" que no hi hagi "desestabilitzacions arreu pel mal fer d'un grup". "I em consta que el PDeCAT tampoc és la voluntat que té" (de trencar altres pactes municipals"), ha conclòs.