Esquerra Republicana de Figueres s'ha reunit aquest matí en executiva extraordinària després de que l'alcaldessa Marta Felip hagi anunciat en roda de premsa el trencament del pacte de govern que mantenien CiU, PSC i Compromís d'Esquerres per Figueres.

La portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Figueres, Agnès Lladó, ha afirmat que amb aquest trencament "es confirma que el pacte de govern representava més interessos personals i de partit que no pas els interessos de Figueres". "Es demostra, un cop més, la incapacitat del govern de liderar una proposta de ciutat que vetlli per tots els figuerencs i figuerenques", ha afegit Lladó.

Davant del futur de la governabilitat de Figueres, la portaveu del grup municipal, ha declarat que "des d'Esquerra Republicana seguirem treballant per una ciutat més justa, més equitativa i que respongui a les necessitats dels figuerencs, fet que es fa incompatible en donar suport a un govern que fins ara no ha donat resposta a aquests objectius".

En aquest sentit, Agnès Lladó ha afirmat que "afrontem el trencament del govern treballant incansablement amb els veïns i veïnes per construir una alternativa que permeti una Figueres justa, cohesionada, atractiva, dinàmica i emprenedora. Seguirem liderant una oposició constructiva i responsable amb l'objectiu de no aturar la nostra ciutat. El millor servei que podem fer a Figueres és feina i feina, barri a barri, empresa a empresa, porta a porta".

Aquesta setmana vinent, els Republicans tenen prevista una assemblea amb tota la militància per tractar l'actualitat municipal.

Compromís, pel mateix camí

Davant l'anunci del cessament dels regidors del grup socialista del govern municipal de Figueres, el regidor de Compromís d'Esquerres, Òscar Vergés, ha donat per "invalidat" l'acord d'estabilitat assolit el mes de febrer de l'any passat amb els dos grups que fins ara formaven el govern, CiU i PSC. "Ja no té sentit aquest pacte d'estabilitat".

Vergés ha enviat un missatge a tots els grups polítics, especialment als grups d'esquerra, per unir esforços i posar la voluntat necessària per constituir un nou govern. "Reclamem a la resta de forces de l'ajuntament que facin un esforç per fer un govern alternatiu i així poder superar aquest atzucac i tirar endavant amb els reptes de ciutat".

El regidor de Compromís creu que la falta d'acord entre CiU i el PSC sobre els plecs de clàusules de la nova contracta de residus i neteja viària, i sobre el pressupost per al 2017 -i també la negativa a parlar-ne amb Compromís- dóna la imatge de la poca capacitat d'entesa, i de voluntat de diàleg i de negociació per mantenir els acords i els compromisos"no ja entre els socis de govern, sinó amb la resta de grups de l'ajuntament i amb la ciutadania".

En aquest sentit, el regidor creu que el govern"no ha donat prou mostres de confiança per resoldre les disputes internes, que no ha sigut prou clar i no ha sabut negociar els temes importants" les darreres setmanes. Vergés va més enllà i per això assegura que cal un nou govern sòlid i amb voluntat d'impulsar i executar els projectes de ciutat que necessiten ser aprovats, començant pel nou servei de la recollida d'escombraries per als propers anys, i el pressupost per al 2017 "que destini les partides econòmiques adequades per afrontar les necessitats d'habitatge i emergència social, com ja vam demanar fa unes setmanes".

El regidor de Compromís afirma que des de la confluència que representa es veu necessari teixir una alternativa al govern de Convergència "que entengui la pluralitat d'opinions representades a l'ajuntament" i amb la capacitat de prioritzar i gestionar eficientment els projectes i actuacions que estan compromesos o pendents de finalitzar.