L'entitat ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà ha signat aquest dissabte un acord amb diversos propietaris de prats de dall de l'Albera per la conservació d'una vintena de camps. Es tracta de la iniciativa 'Cultivant Diversitat', que compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i que permetrà mantenir uns prats que tenen un "alt valor paisatgístic". La portaveu de l'associació ecologista IAEDEN, Marta Ball-llosera, explica que l'acte d'aquest dissabte ha estat un reconeixement "a la gran feina" que durant molts anys han fet els pagesos en la conservació dels camps. Ball-llosera ha explicat que la voluntat és arribar a acords per poder conservar el centenar de prats que hi ha repartits en tres municipis de l'Alt Empordà, Cantallops, Capmany i Sant Climent Sescebes.

Una vintena de camps de dall de l'Albera estan, des d'aquest dissabte, una mica més protegits, arran de l'acord que han arribat l'entitat ecologista IAEDEN i els propietaris dels camps. La portaveu de l'associació, Marta Ball-llosera, ha explicat que aquest acord "és molt important" perquè permet mantenir uns camps que generen "una gran diversitat de flors" i que "han de ser considerats com un patrimoni a conservar".

Ball-llosera ha posat en valor la predisposició dels propietaris dels camps. Per això, han organitzat una signatura conjunta en un acte on hi ha assistit el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Miralles, a més de l'alcalde de Cantallops, Joan Sabartés. Amb tot, la portaveu de l'associació ha remarcat que pretenen que en el futur s'hagin signat acords per la conservació del centenar de prats que estan censats, en aquesta zona de l'Alt Empordà. "Hem començat per Cantallops perquè és on hi ha més prats, però volem arribar a acords amb tots els propietaris", ha reblat Ball-llosera.

Els prats de dall són hàbitats seminaturals que necessiten un permanent maneig per garantir-ne la conservació. Segons Ball-llosera, diferents estudis adverteixen que aquests camps estan amenaçats com a conseqüència de l'abandonament que pateixen.

La portaveu ha explicat que l'objectiu general de la iniciativa és "fer aportacions per ajudar a la garantir la pervivència dels prats de dall" i fer compatible l'ús agroramader amb la conservació dels valors naturals.

Tres acords diferents

Ball-llosera ha explicat que 'Cultivant biodiversitat' preveu tres tipus d'acords diferents en funció de l'estat de camp. D'una banda en aquells que ja s'hi està treballant s'ha pactat fer un inventari florístic la propera primavera i la recol·lecció de les llavors més interessants i protegides, a fi de conservar-les per si més endavant es vol tornar a sembrar.

Un altre acord preveu dallar els camps que estan en bon estat, però que ja fa uns anys que estan abandonats. En aquest cas, IAEDEN estudiaria la manera de que no torni a quedar oblidat i "mantenir-lo viu" de manera permanent.

El tercer acord és amb ramaders de la zona que pasturen vaques en aquests camps. A canvi de comprometre's a no pasturar durant un any, IAEDEN dallarà el camp i donarà les bales d'herba que surtin de la dalla del camp al vaquer perquè ho aprofiti com aliment per els animals. "Aquest acord és molt interessant i ha tingut molt bona rebuda entre els pagesos", ha conclòs Ball-llosera.