L'acte commemoratiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que s'ha fet aquest 26 de gener al Parlament de Catalunya, ha comptat amb la intervenció d'estudiants de set instituts de Catalunya, entre els quals hi ha l'Institut Olivar Gran de Figueres. Dues estudiants de primer de Batxillerat d'aquest centre, Paula Bueno i Gemma Alegrí, han fet una emotiva ponència en record de les víctimes del poble jueu que van patir el genocidi. Han anat amb elles a Barcelona companys de l'institut i també el seu professor d'Història Toni García.

La commemoració, conduïda pel periodista Ramon Pellicer, ha començat amb una interpretació de L'oreneta, el poema de Josep Maria de Sagarra musicat per Enric Morera. A continuació, s'han encès les sis espelmes del record pels jueus exterminats pels nazis, pels infants que van perdre la vida a les cambres de gas, per les víctimes catalanes i de la resta de l'Estat assassinades als camps de concentració, pels col·lectius perseguits pel nacionalsocialisme, per les persones que van arriscar la vida per salvar els perseguits i pels supervivents de l'Holocaust. I s'ha guardat un minut de silenci en record de les víctimes.

Per primera vegada han intervingut a l'acte alumnes de secundària i batxillerat, que han participat en la primera edició d'un projecte de l'Àrea dels Serveis Educatius del Parlament, el Departament d'Ensenyament i el Memorial Democràtic, per fer conèixer l'Holocaust als alumnes i conscienciar-los de la necessitat que mai no es repeteixi res semblant. Els alumnes han exposat les conclusions del treball de camp que han fet els darrers mesos i han parlat en nom dels Testimonis Cristians de Jehovà, del col·lectiu LGTBI, de les persones amb discapacitat, del poble gitano, de les persones perseguides per motius polítics i del poble jueu. Aquest últim tema, treballat pels alumnes de l'Olivar Gran.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que "tenim el deure de recordar la tragèdia de l'Holocaust i l'obligació d'evitar-ne les causes", perquè, tot i que la ideologia en què es va sustentar "forma part de la història, és una amenaça de futur". "Hi ha petits gestos que presagien l'Holocaust i petits gestos que els desactiven; ocupem-nos-en", ha demanat.

El cap del Govern ha estat acompanyat de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

També han assistit a la commemoració la consellera de la Presidència, Neus Munté; el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; el conseller d'Interior, Jordi Jané; les conselleres d'Ensenyament, Meritxell Ruiz; de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Meritxell Serret, i la portaveu de l'ambaixada d'Israel a l'Estat espanyol, Hamutal Rogel Fuchs.

L'acte d'aquest 26 de gener commemora l'alliberament, el 1945, del camp d'extermini d'Auschwitz.