Els ajuntaments s'estan preparant per a l'onada de fred que ha d'afectar Catalunya aquesta setmana a partir d'aquest dimarts, amb especial atenció cap a les persones més vulnerables. així, els consistoris tenen previst reforçar els serveis d'atenció a les persones sensesostre per evitar que passin la nit al ras amb temperatures sota zero, però també a la gent gran o a aquelles famílies que puguin estar en situació de pobresa energètica. A més, els consistoris s'han preparat amb tones de sal per fer front a les glaçades a la via pública i evitar relliscades. Alguns municipis, com Reus i Tarragona, també han decidit suspendre el funcionament de fonts per evitar la formació de gel.

Barcelona reforça els equips d'emergències socials

L'Ajuntament de Barcelona té previst activar l'Operació Fred la nit de dilluns a dimarts. Això vol dir que es reforçaran els equips d'emergències socials que surten al carrer per informar les persones que dormen a la via pública de la possibilitat d'allotjar-les durant la nit per les baixes temperatures.

L'oferta fixa i estable de places de pernoctació a Barcelona entre les que disposa el consistori i les que ofereixen les entitats socials se situa en les 2.200, però s'habilitaran 100 places més al Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). A això se li han de sumar 100 llits més que estan disponibles de novembre a març en el centre d'allotjament nocturn.

A Badalona, on no hi ha cap centre d'emergències socials per atendre els sensesostre durant l'onada de fred, s'ha establert una col·laboració amb el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) perquè les persones que ho necessitin hi puguin ser traslladades i, cada vespre, voluntaris de la Creu Roja recullen els demandants del servei a la seu de l'entitat Folre per dur-los a Barcelona i oferir-los aixopluc. D'altra banda, també s'han activat els mitjans necessaris per actuar a la via pública en cas de gelades. El consistori disposa de quinze tones de sal i nou vehicles equipats amb dispensadors de sal i pales llevaneu. L'accés a Can Ruti i les carreteres de la Conreria i la Vallensana són els punts d'especial atenció.

Sabadell ha emès un avís especial adreçat a aquells veïns amb risc de patir un tall de llum o gas per impagament dels rebuts, amb l'objectiu d'evitar aquest extrem en plena onada de fred. Si bé l'Ajuntament manté de forma habitual un contacte amb les empreses subministradores per aturar preventivament qualsevol tall del servei, fonts municipals han puntualitzat que aquests dies s'ha fet una crida a la població per a que comuniqui personalment qualsevol situació de risc de tall energètic. Els ciutadans que temin un tall de llum o gas, han de posar-se en contacte amb els treballadors socials del seu CAP o amb el Servei d'Urgències i Emergències Socials.

Al mateix temps, pel que fa a les persones sense llar, Càritas els ofereix l'ús del seu espai per a què hi puguin estar a partir de les cinc de la tarda i fins el vespre, quan poden utilitzar el centre d'acollida de la Creu Roja, que compta amb deu llits i servei de sopar i esmorzar. Simultàniament, en coordinació amb aquestes entitats, l'Ajuntament preveu activar la Unitat Mòbil d'Emergència Social, que recorrerà la ciutat per localitzar persones que dormen al carrer i no volen utilitzar els espais habilitats. En aquest cas, els oferirà sopar calent i una manta, i traslladarà als centres sanitaris aquells ciutadans que ho necessitin. A més, si la situació ho requerís, l'Ajuntament sol·licitaria espai a les pensions i allotjaments de la ciutat.

L'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat també ha activat un dispositiu especial davant la previsió d'una onada de fred intens els pròxims dies. El consistori, que disposa d'un vehicle llevaneu equipat amb pala i escampador de sal, ha fet una comanda extra de 3.000 quilos de sal que se sumaran als 500 quilos que té emmagatzemats al dipòsit municipal. A més, sis voluntaris de Protecció Civil s'encarregaran de la retirada de la neu i de plaques de gel en zones de vianants, entrades de metro i parades d'autobús en cas que sigui necessari.

D'altra banda, des d´avui i fins al 23 de gener, l´Àrea de Benestar i Drets Socials manté actiu el dispositiu Operació fred, per facilitar un espai d´acollida a les persones sense sostre que es trobin al carrer, en horari nocturn. Un servei d'acollida que es presta al centre residencial d'estada limitada Els Alps, que amplia l´oferta amb 10 places més i que reforça el servei de menjador per tal d'oferir sopar i esmorzar a tothom que ho requereixi. La detecció de persones que dormen al carrer i el seu trasllat al centre Els Alps aniran a càrrec de les patrulles nocturnes de la Guàrdia Urbana.

En el cas de Terrassa, el protocol per a baixes temperatures preveu l´elaboració d´unes llistes especials per part dels Serveis Socials, on es recull quins són aquells ciutadans en situació de vulnerabilitat. Així, es posa especial atenció a la gent major de 75 anys, als veïns en situació de pobresa i aïllament, ciutadans amb limitacions de mobilitat, malalts crònics i nadons. La Policia Municipal i la Creu Roja visiten aquestes persones per comprovar les seves necessitats i, si cal, es proporciona el trasllat al servei d´allotjament d´urgència i acollida nocturna L'Andana. Precisament, la policia també porta fins aquest centre les persones sense llar, i ofereix mantes i menjar calent a aquelles que refusin desplaçar-se.

Pel que fa a la via pública, l´Ajuntament compta amb una reserva de 50 tones de sal per utilitzar en cas de gelades importants, i manté contenidors en punts estratègics de la ciutat. En aquest sentit, la maquinària de distribució de sal està preparada per utilitzar, i el rec de parcs i jardins ha quedat aturat per evitar averies per congelació. També es preveu l´activació dels panells informatius d´entrada a Terrassa per alertar de la presència de plaques de gel si és precís.

En el cas de Sant Cugat del Vallès, des d'aquest dilluns l'Ajuntament ha reforçat el contacte amb les residències d'avis i el servei de teleassistència a la gent gran per tal de vetllar per la seguretat d'aquests ciutadans, incidint en les mesures preventives per evitar emmalaltir davant les baixes temperatures. La previsió és intensificar el contacte de cara a demà dimarts. Mentrestant, pel que fa al dispositiu a nivell de carrer, l'Ajuntament té a punt els vehicles municipals per abocar sal als carrers durant la matinada, amb l'objectiu d'evitar glaçades.

A Vilanova i la Geltrú, l'Ajuntament obrirà dos mòduls prefabricats a l'exterior de l'Hospital Sant Antoni Abat per acollir persones sense llar. Es tracta de dues sales que fins ara estaven en desús i que els Serveis Socials han habilitat per atendre fins a deu persones que dormen al carrer, a les quals se'ls oferirà sopar i esmorzar calent, un llit per dormir, roba i espai per dutxar-se. Els mòduls s'han habilitat com a substitució d'altres espais municipals que s'utilitzaven anteriorment, i s'obriran en el marc de l'operatiu que desplegaran conjuntament els Serveis Socials, la Policia Local, Protecció Civil, el Consorci Sanitari del Garraf i el Consorci de Serveis a les Persones.

Tot a punt a l'Empordà

A Figueres es preparen per fer front a l'onada de fred i l'alerta de neu amb tots els vehicles policials preparats i una màquina per tirar sal en cas que s'hagi d'actuar. Des del diumenge, l'ajuntament ha allotjat en pisos socials i a un hostal les persones sensesostre. També s'ha contactat amb les diferents empreses de la zona que disposen de màquines retroexcavadores i tractors perquè puguin proporcionar vehicles en cas que s'hagi d'actuar.

La capital altempordanesa no és l'única que ha activat totes les mesures de protecció per l'alerta. A la Jonquera aquest matí s'ha fet una reunió de coordinació pel possible episodi de nevades. L'alcaldessa, Sònia Martínez, ha explicat que el pavelló municipal està preparat en cas que hagi d'habilitar-se com a centre d'acollida i que s'ha acordat amb la Creu Roja que l'entitat els proporcionarà mantes en cas que sigui necessari. També s'han coordinat amb els restaurants de la zona per si cal preparar entrepans i amb les empreses que disposen de màquines retroexcavadores per si neva. El municipi també té els grups electrògens a punt.

Garantir la mobilitat a Garrotxa i Ripollès

Al Ripollès i a la Garrotxa, els ajuntaments estan en alerta pel que pugui passar en les pròximes hores. Els dispositius es concentren a les carreteres, pendents de si hi ha complicacions en cas que s'acumuli la neu. De moment, només ha nevat de forma anecdòtica a primera hora del matí en indrets com Ripoll o Camprodon i sense que agafés a terra. En el cas de Ripoll, per exemple, s'ha tirat potassa - la sal que evita la formació de plaques de gel- a les carreteres principals i als accessos de les escoles de forma preventiva per facilitar el transport en cas que nevi al migdia.

A la Garrotxa els dispositius se centren també en l'àmbit de la mobilitat. Com a novetat, Olot ha instal·lat a sis punts de la ciutat uns contenidors de sal amb capacitat per a 400 litres. Així, els ciutadans en poden agafar per tirar-ne a l'entrada de casa per evitar relliscades. Fins ara, havien d'anar-la a buscar a uns terrenys situats entre la comissaria de Mossos i el camp de futbol del Morrot. De forma paral·lela, la Brigada Municipal continua tirant potassa als carrers ja que la dels contenidors és només per als particulars.

Dispositiu a Girona perquè ningú dormi al ras

Des de l'Ajuntament de Girona s'ha establert un dispositiu amb la Policia Municipal per evitar que ningú dormi al ras. Durant la nit, una patrulla va als punts de la ciutat on habitualment hi ha persones sensesostre per oferir-los passar la nit i sopar al centre d'acolliment La Sopa. Són persones que, habitualment, refusen aquest recurs però que, davant la forta baixada de les temperatures, accedeixen a anar-hi. Des del dia de Reis, el dispositiu s'ha posat en marxa diverses nits i entre sis i vuit persones han anat a dormir a La Sopa. A més, les brigades municipals llencen sal als principals ponts i zones per a vianants per evitar que, amb les glaçades, els ciutadans puguin relliscar i caure.

Tarragona i Reus suspenen el funcionament de les fonts

A la ciutat de Tarragona, l'Ajuntament ho té ja tot preparat per posar en marxa l'Operació Iglú en el moment que els termòmetres baixin dels zero graus -molt possiblement, aquest dimarts a la nit- o la Generalitat activi alguns dels plans d'emergència relacionats amb l'onada de fred. Es tracta d'un protocol d'actuació per a protegir de les baixes temperatures a les persones sensesostre i en el qual participen la Guàrdia Urbana, Creu Roja, els serveis socials i els voluntaris de Protecció Civil. Diversos equips recorren coordinadament la ciutat a partir de les deu de la nit per oferir a les persones sense sostre un allotjament en un establiment de la ciutat -per un màxim de tres dies consecutius o fins que les temperatures es recuperin- o, en el cas que no s'hi vulguin acollir, facilitar-los mantes i aliments. L'operatiu es va posar en marxa per primer cop l'any 2009 i, l'any passat, la bonança climàtica va evitar que fos activat cap dia. Paral·lelament, la brigada municipal manté sense funcionar, des del passat dijous, les fonts ornamentals i els sistemes de regadiu en previsió de possibles gelades.

A Reus, el servei municipal de jardineria ha començat a suspendre el rec de fonts i jardins per evitar la formació de gel i el col·lapse de canonades. El servei de neteja també deixarà de rentar els carrers amb aigua mentre que, juntament amb la brigada municipal, s'han abastit de sal per tirar-la pels vials públics i evitar possibles gelades. Més enllà de les recomanacions que s'està fent arribar a tots els veïns de Reus, el consistori s'ha reforçat el protocol d'acollida, intervenció i seguiment destinat a persones que es trobin al carrer, una tasca en la qual col·laboraran voluntaris de diverses entitats socials que, de forma habitual, atenen a les persones sensesostre o visiten a les persones amb vulnerabilitat de la ciutat (gent gran que viu sola i famílies que viuen en habitatges amb condicions desfavorables).

En els casos de Tortosa i Amposta, segons han comunicat els respectius ajuntaments, no es preveu cap operatiu ni mesures especials. A la capital del Baix Ebre, la policia local extremarà la vigilància per si es localitzen persones sensesostre en el cas que es desplomin les temperatures. Més a l'interior, a la Terra Alta, els ajuntaments s'estan preparant per fer front a les baixes temperatures seguint les recomanacions del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). Els consistoris estan fent arribar les recomanacions pertinents a la ciutadania via pregons telemàtics i s'han intensificat les reunions amb els responsables dels serveis socials municipals per tenir cura i vigilar les persones més vulnerables. També s'han preparat les brigades municipals per tirar sal a les zones més complicades i sensibles de congelar-se de les poblacions.

La previsió de baixes temperatures a l'interior de les Terres de l'Ebre ha portat també les empreses que gestionen el subministrament d'aigua en diversos municipis a difondre consells útils entre els seus abonats per evitar problemes en cas de gelades. Així, per exemple, Aqualia, responsable dels serveis municipals de Rasquera, Tivissa i Freginals, ha recomanat protegir amb material aïllant les conduccions o comptadors a la intempèrie, o susceptibles de patir congelació, especialment en habitatges aïllats. També, en el cas que no es prevegi utilitzar l'aigua durant un període llarg de temps, tancar la clau de pas i buidar les canonades.

Les comarques centrals, pendents de si cal activar el protocol de nevades

L'onada de fred que està previst que aquesta setmana afecti tot el territori català ha posat també en alerta els ajuntaments de la Catalunya Central. Tot i que a hores d'ara no s'ha registrat cap incidència, els ajuntaments de la regió central tenen a punt el protocol de nevades per si calgués activar-lo en les properes hores. A banda de les màquines llevaneu i dels dipòsits de sal de titularitat municipal, alguns consistoris com el de Vic i Moià han arribat a acords amb particulars i empreses del municipi que disposen de maquinària perquè, en cas de neu abundant i sota les indicacions de la brigada municipal, es facin càrrec de la seva retirada.

Les comarques prepirinenques com el Berguedà i el Solsonès ja fa uns quants dies que, quan les temperatures se situen per sota els zero graus, escampen sal per les carreteres amb l'objectiu d'evitar glaçades i problemes de circulació. Des de l'Ajuntament de Berga han informat que, per evitar possibles complicacions, els tècnics municipals estan fent un seguiment constant de les previsions meteorològiques cada sis hores per si calgués dur a terme altres actuacions. Els municipis berguedans de Guardiola de Berguedà i Bagà, que acostumen a registrar nevades durant els períodes hivernals, s'han despertat aquest dilluns amb la caiguda d'aigua neu, però les màquines llevaneu que reparteixen potassa per la via han evitat que hi hagi afectacions a les carreteres.

Les persones més vulnerables com la gent gran que viu sola, les persones amb dificultats econòmiques o els sensesostre també preocupen als ajuntaments d'Igualada i Manresa, que ja han posat en alerta els tècnics dels Serveis Socials perquè estiguin especialment alerta d'aquests col·lectius i ofereixin allotjament a aquelles persones que viuen al carrer perquè no passin la nit a la intempèrie. Els consistoris també han publicat a traves de les xarxes socials i les webs municipals les recomanacions bàsiques de seguretat davant de l'onada de fred com ara fer ús responsable dels calefactors, calderes i aparells de combustió; mantenir un rajolí d'aigua a les aixetes exteriors per evitar que les canonades es congelin; i també tenir cura dels familiars i veïns majors de 75 anys o que estiguin en situació de vulnerabilitat.

El pla de Lleida nota menys el fred després de la retirada de les boires gebradores

La retirada de les boires gebradores que des de fa uns dies permet la presència del sol i ha fet pujar lleugerament les temperatures al pla de Lleida fa que la percepció del fred en aquestes comarques no sigui tan acusada com en altres indrets el país com ara al Pirineu, on s'espera una important baixada de les temperatures a partir d'aquesta nit coincidint amb l'arribada d'un front siberià.

Des de finals de novembre i de la mateixa manera que en anys anteriors, els ajuntaments de Ponent ja posen en marxa diferents plans i actuacions per prevenir els efectes de la baixada de les temperatures i del risc de gelades. Mostra d'això és la Paeria de Lleida amb el Pla de Vialitat Hivernal, que activa en major o menor mesura en funció de les temperatures i que inclou, entre altres, mesures com ara el llançament de sal als carrers. Així mateix, l'Ajuntament de Lleida ha atès aquest hivern 369 persones a l'alberg municipal a través del Pla Iglú des que es va activar fa més de dos mesos coincidint amb les baixes temperatures.