La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, i el director de l'Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch, han fet balanç aquest matí de l'activitat als 20 albergs de la Generalitat de Catalunya durant el 2016. Aquestes instal·lacions, integrades a la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), van rebre l'any passat un total de 150.421 usuaris, que van generar fins a 329.109 pernoctacions.

Aquesta xifra representa un increment de 22.186 pernoctacions respecte de les registrades el 2015, un 6,74% més. Aquest percentatge també és superior a l'augment registrat el 2015 que va ser del 0,49%. Aquestes dades representen uns ingressos operatius de 9.367.129 euros el 2016.

Resultats per albergs i perfil d'usuari

Segons les dades fetes públiques avui, els albergs que han concentrat més activitat han estat, per aquest ordre, el de Coma-ruga (33.828 pernoctacions), L'Escala (30.765) i Barcelona (29.785), mentre que els albergs que han experiment un major creixement d'ocupació han estat el de Manresa, amb un increment del 25% i el de Girona, amb un percentatge positiu del 19%.

D'altra banda, els mesos de major afluència han estat els de juliol (58.873 pernoctacions), agost (47.370) i maig (37.830).

En relació al perfil dels usuaris, els compresos entre els 12 i els 30 anys són el majoritaris (amb un 36%), seguit de la franja de 0 a 11 anys (33%) i la dels majors del 30 anys (31%). Pel que fa a la procedència, tres quartes parts corresponen a usuaris catalans (74%), seguits dels de procedència internacional (15%) i de la resta de l'Estat espanyol (11%). Els alberguistes procedents d'altres estats van augmentar el 2016 en gairebé un 4% respecte de l'any anterior, i ho van fer majoritàriament procedents de França (33%), Alemanya (5%) i Itàlia (4%), mentre que el 58% restant eren usuaris originaris d'altres llocs del món.

Així mateix, segons les enquestes respostes pels usuaris dels albergs el 2016, el grau de satisfacció del servei rebut va ser molt bo o bo en 88% dels casos, mentre que el grau de fidelitat (usuaris que ja havien anat als albergs anteriorment) es va situar en un 72%.

Impuls dels albergs amb un pla d'inversió de 7 milions d'euros

La consellera Bassa ha explicitat que la voluntat del Govern és intensificar, encara més, l'orientació social dels albergs, tot fent-los més propers a la ciutadania, amb més facilitats pel teixit associatiu, més sostenibles ambientalment, i obrint-los a nous col·lectius socials i d'especial atenció pública. En aquest sentit, ha anunciat un pla d'acció amb deu línies estratègiques que anirà acompanyat d'una inversió de més de 7 milions d'euros en el bienni 2017-2018.

Gràcies a aquest pla d'acció, es duran a terme un total de 50 accions, tal i com ha concretat el director de l'Agència, Cesc Poch, relacionades amb l'accessibilitat i la seguretat a les instal·lacions, l'oferta de productes gastronòmics tradicionals, de proximitat, ecològics i de comerç just, el dret a cuina, la simplificació dels processos de reserva en línia, l'adequació d'espais per a animals de companyia, l'extensió de l'accés wifi, l'eficiència energètica o l'actualització del nomenclàtor mitjançant un procés participatiu. Finalment, també s'ha anunciat la creació d'un consell social de la Xanascat i l'adequació de la gestió dels albergs a l'Economia del Bé Comú.

Per a la consellera Bassa, aquests resultats confirmen la recuperació de l'activitat als albergs i "representen una garantia per continuar oferint un servei públic a la ciutadania a través dels diferents programes que el Govern duu a terme en aquesta xarxa d'instal·lacions, amb programes com el "Vacances en família", "L'estiu és teu!", el Programa Escolar o l'adequació del servei dels albergs a la disposició del teixit associatiu català i de les entitats d'educació en el lleure".

En aquest sentit, la consellera ha destacat que gairebé les dues terceres parts de l'activitat del 2016 als 20 albergs -concretament, el 65,69% del total de l'ocupació, equivalent a 215.873 pernoctacions- va concentrar-se en aquests programes socials. Per aquest motiu hi ha un acord amb les principals entitats socials i culturals del país per facilitar l'ús i accés de les instal·lacions. A banda, són un recurs per donar resposta a diferents situacions d'emergència i necessitat social i alhora, a poder atendre col·lectius específics, com el programa que per primera vegada s'ha fet aquest 2016 dirigit a dones víctimes de violència masclista amb fills a càrrec.

El balanç d'aquests programes també ha resultat positiu aquest 2016. Així, el "Vacances en família" va registrar l'any passat un total de 32.739 usuaris i 91.525 pernoctacions, i va comptar amb ajuts a 451 famílies monoparentals, 1.212 famílies nombroses i 17 famílies amb infants amb discapacitat o dependència.

Per la seva banda, "L'estiu és teu!" va acollir 5.967 nois i noies, que van fer 47.420 pernoctacions, s'hi van adjudicar més de 1.100 beques per garantir l'accés de participants amb risc d'exclusió social (387 més que les adjudicades el 2015) i va organitzar estades específiques per a 20 catalans residents a l'exterior.

Centres educatius i alumnat

Pel que fa al Programa Escolar -que inclou els subprogrames "Una eina al servei de l'escola", l'Escola de neu, el Descobreix Catalunya i els Camps d'Aprenantge-, van acumular, durant el curs 2015-2016, un total de 29.456 alumnes i mestres corresponents a 621 centres educatius, que van fer un total de 54.234 pernoctacions.

Per la seva banda, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha remarcat la voluntat de posar els albergs al servei del país, de la ciutadania i en especial del jovent, les famílies i el teixit associatiu. En aquest sentit ha donat a conèixer que la Xanascat va signar el 2016 sis convenis de col·laboració amb entitats catalanes de l'àmbit de les persones amb discapacitat intel·lectual, la fotografia, l'esport, les colles geganteres, les vies verdes o les corals infantils de Catalunya. En total, la Xanascat té convenis amb 24 entitats del país i allotja a centenars d'entitats d'educació el lleure i altres associacions i grups organitzats cada any.

Els albergs de la Generalitat estan inclosos a la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), xarxa gestionada per l'Agència Catalana de la Joventut que està formada per un total de 52 albergs situats en indrets d'alt interès turístic i cultural, dels quals 20 són de gestió directe, mentre que la resta van a càrrec d'entitats, empreses o altres institucions. El conjunt de la xarxa va acumular 737.760 pernoctacions el 2015, i es preveu que les dades definitives del 2016 registrin un increment del 3%.