El mal temps, les baixes temperatures i la incomoditat del fred no han impedit que desenes de veïns i veïnes de Castelló d'Empúries i Empuriabrava complissin amb la seva intenció de manifestar-se en defensa de mossèn Ferran Jarabo. El missatge unànim de demanar al Bisbat de Girona que no rellevi el rector s'ha fet sentir. Durant la protesta, que s'ha portat a terme aquest diumenge, 15 de gener, davant la imponent portalada de la Basílica de Santa Maria de Castelló, s'han alçat pancartes amb el lema, escrit en diferents idiomes, de la manifestació: "Mossèn estem amb tu".

Protesta a Castelló d'Empúries en contra de la decisió del Bisbat de rellevar el mossèn

Protesta a Castelló d'Empúries en contra de la decisió del Bisbat de rellevar el mossèn

Castelló d'Empúries ha sortit aquest diumenge al carrer per reclamar que no es rellevi el mossèn del poble. El Bisbat de Girona ha decidit apartar-lo de la parròquia alt-empordanesa per qüestions de salut. Ferran Jarabo va patir un accident de moto fa nou mesos, que l'obliga a fer la seva tasca pastoral amb crosses i visitar de manera habitual el metge, però els veïns estan convençuts que al darrere s'hi amaguen altres motius.

Una de les organitzadores de la protesta, Emma Deltell, diu que segurament a la institució "no li agrada tenir una veu crítica" i assegura que Jarabo "ha continuat treballant i atenent les seves obligacions" malgrat l'accident. Deltell reivindica la figura del mossèn de qui diu que "és una persona que genera unitat" i per això demana al bisbe de Girona, Francesc Pardo, que reconsideri la decisió de cessar Ferran Jarabo.

A més de la protesta, els veïns han organitzat una recollida de signatures per evitar que Jarabo marxi. De moment ja n'han recollit més d'un miler. "Tot el poble està d'acord amb què es quedi", destaca Deltell que s'ha felicitat per la gran afluència de fidels que han recolzat la iniciativa.

La intenció dels signants és entregar personalment les firmes a Pardo i també posar en coneixement el cas a altres instàncies religioses perquè puguin actuar si el Bisbat de Girona no fa marxa enrere en la seva decisió.

A la protesta s'han pogut veure pancartes en suport al mossèn i rector de Castelló d'Empúries en diverses llengües. A banda de català i castellà també s'han sumat ciutadans francesos i alemanys a la concentració. "Això demostra el grau d'implicació que té el mossèn en el poble", diu Deltell. Un grup de nens també s'han afegit a la reivindicació amb una pancarta demanant que no es mogui el rector de la població.

Un ple extraordinari

La problemàtica ha sacsejat el poble fins el punt que el consistori celebrarà un ple extraordinari per fixar la posició de l'ajuntament en aquest aspecte. L'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, diu que la vila "ha viscut una petita revolució" des de que es va saber la notícia i considera que "no es podien quedar de braços creuats".

La moció es presentarà aquest mateix dilluns i la voluntat de Güell és transmetre al Bisbat el contingut final d'aquesta moció. El batlle ha volgut destacar la "important funció" que ha desenvolupat el mossèn al poble tant des d'un punt de vista social com de conservació del patrimoni històric.

Darrera missa el diumenge 22

Si la decisió del Bisbat de Girona no canvia Ferran Jarabo deixarà de ser mossèn i rector de Castelló d'Empúries el pròxim diumenge 22 de gener. Aquest dia està previst que faci la seva última missa a la Capella de Sant Antoni. Després de la problemàtica aixecada per la decisió del Bisbat, l'expectació en l'últim acte del mossèn s'ha disparat.

Es preveu que més d'un centenar de persones del poble i rodalies s'acostin a escoltar l'última missa de Jarabo. Tot i que l'espai és reduït -hi caben poc més d'una trentena de persones- personal de l'exèrcit posarà una carpa a les afores amb calefacció per poder acollir a tots els assistents.