Els càmpings de les comarques gironines continuen impulsant inversions de gran relleu per mantenir al dia les instal·lacions d'acord amb la demanda dels clients, fins i tot en època de crisi, i aconseguir atraure cada cop més turisme de qualitat. En els darrers tres anys han invertit 45'5 milions d'euros per consolidar-se com a grans parcs de vacances i com a oferta turística capdavantera . El sector genera 8 milions de pernoctacions l'any i és un dels que creen més ocupació a l'estiu, amb uns 6.500 treballadors, una xifra que s'ha incrementat en els darrers anys.

Es dóna la circumstància que els càmpings gironins han rebut gairebé la meitat dels premis concedits a l'Estat Espanyol pel sector turístic d'Europa durant la Fira Vakantiebeurs que se celebra aquestes dies a Utrecht. En aquesta ocasió, el Club d'Automobilistes ANWB (una influent associació holandesa, amb 4'3 milions de socis) ha entregat aquest dimecres, 11 de gener, a 20 càmpings de l'Estat Espanyol el TopCamping, el guardó de màxima categoria que reconeix la qualitat dels establiments; d'aquests, vuit corresponen a càmpings de les comarques gironines.

Aquests prestigiosos guardons, que es basen en l'opinió dels inspectors i dels clients dels països d'origen, són un dels premis més importants d'Europa i suposen la qualificació de cinc estrelles (la màxima puntuació) als càmpings que compten amb les millors instal·lacions, oferta complementària i serveis. El TopCamping substitueix els Best Camping que s'havia concedit fins ara.

Els vuit càmpings gironins premiats a Utrecht, i que se situen entre els millors d'Europa, són: Les Medes, de l'Estartit; La Ballena Alegre, l'Àmfora, Las Dunas i Aquarius, de Sant Pere Pescador; el Delfín Verde, de Torroella de Montgrí; Laguna, de Castelló d'Empúries; i Mas Sant Josep, de Santa Cristina d'Aro. Aquests guardons han premiat aquest any 177 càmpings europeus.

Les distincions rebudes a Utrecht reafirmen un cop més que els càmpings de les comarques gironines són un referent pel que fa a destinació turística d'alta qualitat. La majoria dels clients són estrangers, sobretot holandesos i alemanys, d'on provenen aquests premis. El reconeixement queda reflectit en la guia de viatges que edita la ANWB que és un referent important per als campistes holandesos.

El president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, destaca que "amb aquests premis gairebé una quarta part de les places de càmpings gironines han rebut la màxima distinció". Segons Gotanegra, entre les claus de l'èxit hi ha l'aposta per la qualitat "i el que ens diferencia és la continua millora de les nostres instal·lacions". "Els guardons, que són la guia Michelin dels càmpings, són essencials per atraure més turistes holandesos" , afegeix.

A Utrecht, també han estat nominats a rebre el premi de Camping de l'Any que atorga l'ANWB: La Ballena Alegre, de Sant Pere Pescador, dins la categoria de "Càmping amb la millor oferta d'allotjaments" i Las Dunas, també de Sant Pere Pescador, dins la categoria de "Millor càmping per a famílies amb nens fins a 12 anys".

La fira Vakantiebeurs d'Utrecht, que se celebra del 10 al 15 de gener, és una de les principals del sector, compta amb 1.300 expositors i es preveu que rebi més de 117.000 visitants. Hi participen a més de l'Associació de càmpings, una quarantena d'establiments gironins . En aquesta fira hi ha les últimes novetats, innovacions i tendències del sector i s'hi apleguen els millors professionals i empreses del sector.

Aquest divendres es porta a terme una gala a Stuttgart (Alemanya) on els càmpings gironins rebran també importants guardons atorgats, en aquest cas, per l'associació d'automobilistes ADAC (la que té més socis d'Alemanya amb més de 19 milions) i en el marc del CMT, la fira especialitzada del sector, de les més importants d'Europa que se celebrarà del 14 al 22 de gener. El CMT rep 240 mil visitants anuals i té gairebé 2.000 expositors d'un centenar de països i regions.

119.308 places d'allotjament

L'Associació de Càmpings de les comarques de Girona és la més antiga d'Espanya, compta amb 72 associats (més del 80 per cent dels càmpings de les comarques de Girona) i ofereix 119.308 places d'allotjament. El total de places d'allotjament de càmpings de la demarcació és de 135.000, una xifra que situa al sector com la primera oferta turística reglada.