Els regidors d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Agnès Lladó i Jordi Giró han presentat aquest dilluns, 2 de gener, una moció a l'Ajuntament de Figueres per impulsar la construcció de l'Escola Carme Guasch i Darné. En el text de la moció, els republicans demanen que el ple de l'Ajuntament consideri la prioritat i la urgència per construir aquest equipament educatiu, en l'entorn proper a la seva ubicació provisional en mòduls prefabricats. Alhora, es demanen tant mitjans materials com pressupostaris perquè aquesta actuació es pugui tirar endavant.

La moció inclou una altra petició: La creació d'una comissió presidida per l'alcaldessa, que s'ha de reunir amb una periodicitat trimestral, en què estiguin representats tots els grups que formen part del ple municipal, la regidora d'Ensenyament, la directora de l'Escola Carme Guasch i Darné i la presidenta de l'AMPA d'aquesta escola, per tal d'impulsar de manera definitiva els tràmits necessaris per a la construcció de l'equipament, així com per informar de les gestions realitzades.

Alhora, els regidors d'ERC volen "exigir" al Govern de la Generalitat de Catalunya que realitzi tots els tràmits necessaris per a la imminent construcció de l'edifici escolar. "Ens comprometem a fer totes les gestions necessàries amb la Generalitat perquè al pressupost del 2018 hi hagi una partida per a l'escola", ha explicat Agnès Lladó.

En la moció del principal grup de l'oposició de Figueres, s'exposen els motius pels quals la necessitat per construir l'Escola Carme Guasch i Darné és prioritària i urgent. L'escola va iniciar la seva activitat el 2006 amb dos grups de P-3 i quatre mestres, i curs rere curs va anar creixent de forma esgraonada, fins a completar tots els grups de Primària. Actualment, en aquesta escola, ubicada en barracons, hi ha dues línies de cada nivell i uns 460 alumnes.

"Les incomoditats dels barracons, la manca de cuina pròpia, la limitació d'espais per realitzar activitats lectives, extraescolars, les asssemblees setmanals d'alumnes o realitzar actes amb les famílies en cas de mal temps no han estat cap impediment per considerar que l'Escola Carme Guasch i Darné té un model educatiu innovador, que ha esdevingut referent educatiu per a moltes famílies de la nostra ciutat, atès l'alt nombre de matriculacions", s'exposa en el text de la moció, en què es recorda que el 2009, l'aleshores alcalde de CiU Santi Vila va anunciar als mitjans de comunicació que s'estava redactant un estudi de viabilitat per la remodelació de l'antic centre penitenciari del carrer Sant Pau, per convertir-lo en la seu de l'Escola Carme Guasch i Darné, un cop hagués entrat en funcionament el Centre Penitenciari del Puig de les Basses. Aquesta macropresó funciona des del juny del 2014.

Els regidors d'ERC confien que tots els grups amb representació a l'Ajuntament puguin anar units amb el mateix propòsit, que es construeixi l'edifici de rajol de l'Escola Carme Guasch i Darné. "Allò que busquem és el consens de tots els partits, així com la col·laboració de tots", ha dit Agnès Lladó.