Els sindicat Comissions Obreres (CCOO) i l'Ajuntaments e Figueres van tancar, dissabte a mitja nit, un acord per acabar amb la vaga d'escombriaires que des de feia quatre dies afecta a la ciutat, i que ha deixat carrers de la ciutat plens de brossa. L'acord es va tancar passades les onze de la nit d'aquest dissabte després de gairebé dotze hores de reunió. Per el representant sindical de CCOO, Pau Gálvez, l'acord és bo perquè "acaba amb l'escala salarial" que contemplava la primera proposta de l'ajuntament. Per la seva banda, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, es mostra satisfeta amb l'acord i diu que "tenien clar que no s'aixecarien de la taula de negociació sense un acord". Després de la signatura, els escombriaires han tornat a la feina, i l'ajuntament ha augmentat el servei per retornar la normalitat als carrers de la ciutat.

Des d'aquest diumenge ja s'està recollint la brossa que s'acumula en alguns carrers de la ciutat. Tot plegat després d'una maratoniana reunió que va començar a la una del migdia del dissabte i que es va allargar fins gairebé les dotze de la nit. L'alcaldessa del municipi, Marta Felip, explicava a la sortida que des del consistori "no es volien aixecar de la taula sense un acord", tot i que va lamentar l'afectació de la vaga cap als ciutadans.

Felip ha admès que durant la negociació hi ha hagut "moments complicats" però celebra que s'hagin pogut "fer caure aquells murs que no permetien arribar a un acord". També s'ha mostrat "satisfeta" tant per la desconvocatòria de vaga com pel fet que s'ha aconseguit "un bon acord", que "respectarà els drets actuals dels treballadors i garantirà la pau social a Fisersa", la nova empresa que absorbirà una trentena de membres de la plantilla d'Ecoserveis.

Per la seva banda els sindicats es mostraven molt satisfets perquè havien aconseguit que no hi hagués una escala salarial dins l'empresa i, per tant, fes bo el lema d'una de les pancartes que portaven en les concentracions, que deia 'mateixa feina, mateix salari'. El representant sindical de CCOO Pau Gálvez reconeixia que no havien pogut obtenir algunes millores salarials que preveien, però el punt clau de l'acord s'havia aconseguit.

En un comunicat el sindicat ha explicat els detalls de la negociació i ha fet una crítica a l'ajuntament per haver tancat un acord "a córrer cuita" la nit de Nadal quan el problema feia quinze anys que se sabia. També han volgut agrair la comprensió i paciència dels ciutadans de Figueres.

Canvi d'empresa

L'origen del conflicte és l'extinció de contracte d'Ecoserveis, l'empresa mixta de Figueres encarregada de gestionar la neteja viària, la recollida d'escombraries i el manteniment de l'enllumenat públic. La finalització de la concessió, actualment prorrogada, suposarà el traspàs de part dels 115 treballadors -personal encarregat de l'enllumenat i manteniment de parcs i jardins, a l'empresa municipal Fisersa-, mentre que la resta de plantilla, el personal de neteja, hauran de ser contractats per la nova empresa adjudicatària que es designarà mitjançant concurs. Els empleats consideraven que no hi havia garanties del manteniment dels llocs de treball, i es queixaven perquè la proposta del consistori acabava oferint sous diferents per treballadors que feien la mateixa tasca.

L'ajuntament s'havia compromès a no aplicar mesures laborals que comportessin l'extinció dels contractes dels treballadors subrogats, a l'empara de causes objectives de tipus productiu, econòmiques o organitzatives. També contemplava plenes garanties de les condicions individuals més beneficioses dels treballadors d'Ecoserveis, sense posar en perill les condicions de la plantilla de Fisersa. La postura del consistori comptava amb el suport dels sindicats UGT i CSIF, així com dels comerciants de la ciutat, afectats per la vaga.

La darrera mediació per evitar la vaga dels treballadors de neteja, enllumenat i jardineria de Figueres va acabar sense acord. El passat 1 de desembre es va acordar ajornar uns dies l'aturada, prevista inicialment pel 12 de desembre.

Ja fa un any que duren els estira-i-arronsa entre Ajuntament de Figueres i els sindicats convocants de la vaga, CCOO i COBAS, sindicat majoritari amb cinc dels nou delegats.

Calen foc a contenidors

La reunió decisiva que va desencallar el conflicte va venir marcada per els incidents la matinada anterior on es van cremar cinc contenidors i es van produir danys en algunes parets. També es van rebentar els fars d'un camió de les escombraries que feia un servei privat per anar a recollir brossa a un hipermercat de la zona.