L'Ajuntament de Figueres ha elaborat una nova proposta i ha convocat els sindicats CO.BAS i CCOO a una nova negociació aquest divendres a la tarda. L'objectiu és arribar a un preacord que permeti aturar la vaga indefinida del servei de recollida d'escombraries, neteja viària, enllumenat i jardineria que va començar dimarts a la nit. En un comunicat, el consistori exposa que la proposta garanteix que no hi haurà acomiadaments de treballadors i que es mantindran les condicions "més beneficioses" als empleats que s'incorporin a Fisersa. L'ajuntament ressalta que fa un any que estan en negociacions amb els representants dels treballadors i confia que la proposta posi fi "a una vaga injusta i que està causants greus perjudicis per a la ciutat", sobretot perquè l'aturada indefinida es fa a les portes de les festes nadalenques.

L'Ajuntament de Figueres assegura que està fent els "màxims esforços" per intentar apropar postures amb els sindicats CO.BAS i CCOO, que han convocat la vaga indefinida després del fracàs de la quarta mediació per intentar arribar a un acord que garanteixi el manteniment dels llocs de treball i les condicions laborals dels empleats que, fins ara, treballaven per l'empresa mixta Ecoserveis.

Segons informa el consistori en un comunicat, l'ajuntament ha convocat els representants dels treballadors a una nova negociació aquest divendres a la tarda. Sobre la taula, una nova proposta que inclou el compromís detallat de no acomiadar treballadors subrogats després de la desaparició d'Ecoserveis i garanteix que es mantindran condicions individuals més beneficioses dels treballadors que s'incorporin a Fisersa "sense posar en perill les condicions de la plantilla" de l'empresa plurimunicipal.

L'ajuntament recorda que les negociacions fa un any que duren i que s'han fet fins a quatre mediacions al Departament de Treball, que han acabat fracassant. El consistori sosté que el preacord que presentarà divendres inclou condicions "beneficioses" per intentar posar fi a la vaga. Tot i això, també remarquen que consideren que es tracta d'una aturada "injusta i que està causant greus perjudicis per a la ciutat, i més a les portes de les festes nadalenques".

El focus del conflicte que enfronta sindicats i ajuntament parteix de la fi de la concessió a l'empresa Ecoserveis. Aquesta empresa de capital mixt, que gestiona els tres serveis, es dissoldrà. Enllumenat i jardineria passaran a dependre de la municipal Fisersa, mentre que la recollida de deixalles sortirà a concurs i s'atorgarà a un privat.

Deu respostes a deu preguntes

L'Ajuntament de Figueres ha elaborat un decàleg amb les deu preguntes i respostes que es pot fer la ciutadania sobre la vaga, per tal de distribuir-lo als comerços i al conjunt de població. També han organitzat reunions amb associacions de veïns i treballadors municipals per informar-los de primera mà.

Entre altres, al decàleg asseguren que el conflicte gira entorn exclusivament a les condicions d'incorporació dels treballadors de jardins i enllumenat a Fisersa, que els treballadors d'Ecoserveis cobren uns 10.000 euros anuals més que els de la plurimunicipal i ressalten que l'ajuntament "mantindrà el sou i la resta de condicions laborals de cada treballador fins que es jubili".

També neguen que hi hagin acomiadaments i acusen els sindicats de voler "blindar automàticament i sense noves eleccions sindicals" la seva condició de representant dels treballadors dins de Fisersa, sense tenir en compte la voluntat de la plantilla actual de l'empresa.

En relació a les condicions laborals del personal de la recollida d'escombraries, neteja viària i deixalleria que s'hauran d'incorporar a la nova empresa adjudicatària del servei, l'ajuntament assegura que els sindicats "s'han negat a negociar" cap aspecte que afecti aquest col·lectiu fins que el consistori no "cedeixi" en les reivindicacions per als cossos de jardineria i d'enllumenat públic.