Les bosses d'escombraries es comencen a acumular als contenidors de Figueres el primer dia de vaga indefinida. L'aturada ha començat aquest dimarts a la nit després del fracàs de l'última mediació entre representants de les empreses Fisersa i Ecoserveis, responsables municipals i els sindicats CO.BAS i CCOO. Fonts de l'Ajuntament de Figueres asseguren que la vaga ha començat sense incidents i estan a l'espera del compliment dels serveis mínims fixats.

Mentre duri l'aturada, Comerç Figueres Associació ofereix als establiments adherits un servei de recollida de cartró per mantenir la ciutat neta durant la campanya de Nadal. En un comunicat, detallen que busquen treballar amb "la màxima normalitat" sense vulnerar el dret a vaga dels treballadors

La vaga afecta la recollida d'escombraries, l'enllumenat i el servei de jardineria de Figueres. L'aturada ha començat aquest dimarts a dos quarts de deu de la nit i les primeres conseqüències ja es comencen a notar. Al centre de la ciutat, els contenidors estan plens i ja s'amunteguen algunes bosses i cartrons a terra.

Fonts de l'Ajuntament de Figueres han informat que la vaga ha començat sense cap incident i estan a l'espera de l'avanç de les negociacions i del compliment dels serveis mínims fixats per la Generalitat. Els contenidors de rebuig es buidaran cada tres dies i l'orgànica cada dos. Pel què fa a la resta de fraccions (paper i vidre) els vaguistes hauran de complir el 25% del servei i la deixalleria obrirà dues hores (en aquest cas, s'ha establert com a horari de nou a onze del matí).

L'aturada indefinida arriba en plena campanya de Nadal. Per això, els comerciants de Figueres estan buscant una fórmula per mantenir la ciutat neta sense vulnerar el dret a vaga dels treballadors. L'associació Comerç Figueres estudia compatibilitzar l'horari d'obertura de la deixalleria per recollir les acumulacions d'escombraries i evitar la imatge de brossa amuntegada al carrer. La previsió és arribar a una solució al llarg del dia d'avui.

Mediacions fallides

La vaga ha arribat després que hi hagi hagut fins a tres mediacions sense resultat durant les darreres setmanes. El focus del conflicte que enfronta sindicats i ajuntament parteix de la fi de la concessió a l'empresa Ecoserveis. Aquesta empresa de capital mixt, que gestiona els tres serveis, es dissoldrà. Enllumenat i jardineria passaran a dependre de la municipal Fisersa, mentre que la recollida de deixalles sortirà a concurs i s'atorgarà a un privat.

Els sindicats que convoquen la vaga (CO.BAS i CCOO) desconfien que les subrogacions es facin sense que els treballadors perdin drets mentre que l'Ajuntament de Figueres garanteix que es respectaran les condicions laborals i salarials i que no hi haurà acomiadaments.