19 de desembre de 2016
19.12.2016
40 Años
40 Años
Bàscara

Bàscara diu 'no' a vendre's l'Ajuntament per eixugar el deute municipal

La participació ha rondat el 30% i gairebé set de cada deu veïns s'han mostrat contraris a la proposta

19.12.2016 | 07:10
Un veí de Bàscara diposita el seu vot.

Els veïns de Bàscara s'han mostrat contraris a vendre l'edifici de l'ajuntament per poder eixugar part del deute que té el consistori. El 'no' s'ha imposat amb un 68% dels vots. Tot i això la participació ha estat relativament per sota del que s'esperava i amb prou feines ha arribat al 31%. L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, ha deixat clar que faran vinculant el resultat de la votació i no buscaran compradors per l'edifici. "Haurem de parlar amb l'Estat i la Generalitat per buscar noves vies de finançament, per intentar rebaixar el deute", ha afegit. Amb tot, Saurina diu que la consulta ha estat "una oportunitat per escoltar els veïns" i ho ha qualificat com "un èxit". En total estaven cridats a votar un total de 857 veïns de Bàscara, les votacions s'han obert a les deu del matí d'aquest diumenge i s'han tancat a les vuit del vespre.

De les 270 persones que s'han acostat a l'Ajuntament de Bàscara a votar sobre si s'havia de vendre o no la Casa Consistorial, 184 s'han mostrat contraris i 72 han considerat que la proposta havia de tirar endavant. A banda, hi han hagut quatre vots nuls i deu abstencions. L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, considera que era "oportú" saber l'opinió de la ciutadania i confia en que el projecte del polígon servirà per poder recaptar més diners. "Sembla que al final el projecte del polígon tirarà endavant, això és una bona notícia", ha conclòs.

Saurina ha reconegut que el deute que té el poble és "monstruós" i assegura que en l'últim exercici van tenir un benefici net del 0'5%. "Això vol dir que trigaríem almenys 200 anys en poder tornar tot el deute", ha conclòs. En concret, Saurina ha detallat que es deuen 150.000 euros a empreses del poble, 600.000 a proveïdors de fora del municipi, 1'5 MEUR a l'Estat, a banda de totes les despeses de manteniment. A més, el consistori té una demanda d'un banc per valor de 785.000 euros, i un judici pendent on se li reclamen 5 MEUR.

Amb tot, el poble té un deute que arriba a representar fins al 325% del seu pressupost. La delicada situació financera la va posar damunt la taula una auditoria que Saurina va encarregar quan va accedir al càrrec després de les darreres municipals. El republicà ha denunciat irregularitats i mala gestió per part dels anteriors equips de govern, i en especial del seu antecessor Lluís Lloret (CiU), que portava al càrrec des del 1983 i a qui acusa de ser l'artífex del forat comptable.

No descarten accions penals

Des de l'entrada del nou equip de govern, Saurina reconeix que "no han parat d'aparèixer factures i expedients sospitosos" que han portat a l'oficina antifrau perquè ho avaluï. La previsió és que de cara al mes de març aquest òrgan s'haurà pronunciat i Saurina deixa clar que "les responsabilitats polítiques aquí no serveixen de res" , per això assegura que demanaran responsabilitats penals o econòmiques.

Si al final l'Ajuntament decidís vendre's l'edifici, s'instal·laria en un antic paller que ha estat remodelat i on actualment ja hi ha dos despatxos. "Creiem que amb una inversió màxima de 150.000 euros podríem traslladar allà les dependències", ha reblat Saurina.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema