Fisersa ha commemorat aquest matí el seu 30è aniversari, en un acte que s'ha celebrat a la seu de l'empresa, en què s'han distingit els treballadors amb més de 25 anys de dedicació, i s'han lliurat els premis del concurs de fotografia, amb la presència de l'alcaldessa i presidenta de Fisersa, Marta Felip, el conseller delegat de Fisersa, Manuel Toro, i els regidors del consistori.

Fisersa va néixer el març de 1986 com l´empresa pública de l´Ajuntament de Figueres, Figueres de serveis SA. El seu objecte fundacional va ser, en un primer moment, la gestió integral del cicle de l´aigua a Figueres: és a dir la captació, distribució i retorn de l´aigua a la natura; i el manteniment de l´enllumenat públic de la ciutat. Poc temps després, el febrer de 1987, s´hi van afegir tasques com la construcció, gestió o explotació d´aparcaments públics com el del Garrigal, o la neteja d´oficines municipals i equipaments públics.

L'empresa va fer un salt quantitatiu i qualitatiu important a finals de 1987, ja que a partir del novembre va començar a encarregar-se de l'estació d'autobusos. Als anys 80, en paral·lel a la forta transformació de la societat figuerenca, Fisersa va absorvir més serveis municipals com la grua municipal, el manteniment de semàfors; la senyalització vial de Figueres, la gestió dels aparcaments regulats en superfície i la gestió del servei de sanejament municipal. La dècada dels 90 va serviri per consolidar a Fisersa com l´empresa de serveis de referència per als figuerencs i les figuerenques. A més, es van introduir serveis més efímers en les seves responsabilitats com el telealarma.

Però no va ser fins a la segona meitat dels 90 que Fisersa va créixer de forma notòria, el 1997 amb la creació del servei de bus urbà, i un any més tard amb la inauguració de la nova seu de Fisersa, al carrer Alemanya, al polígon Firal de la ciutat, un edifici modern, lluminós i funcional que va servir per gaudir d´una seu fixa, després d´un periple d´instal·lacions primer al carrer Peralada, després al carrer Sant Pau i més tard a l´edifici de serveis de l´avinguda Salvador Dalí.

L'inici del segle XXI, després de consolidar serveis com el transport urbà o convertint-se en pionera en la introducció d´un bus elèctric a una flota pública el 2009, va servir perquè Fisersa ampliés poc a poc els seus horitzons, amb la voluntat d'estendre a la comarca els seus serveis. Mostra d'això és l´entrada a Fisersa de l'Ajuntament de Vilafant, que va convertir Fisersa en empresa plurimunicipal, o recentment, la proposta d´entrada del Consell Comarcal de l´Alt Empordà com a accionista de la societat.

Actualment, Fisersa s'ocupa del tractament i subministrament d'aigua potable, del servei de clavegueram, del tractament d'aigües residuals, del transport urbà, de la gestió de les zones blaves i del servei de grua municipal.

En l'acte, el director gerent de Fisersa, Lluís Martínez ha agraït "l'esforç i dedicació de totes les persones que al llarg d'aquests trenta anys s'han implicat en un projecte de ciutat, i que s'han mantingut al costat de l'empresa de manera incondicional quan s'ha obert a la comarca".

El conseller delegat de Fisersa, Manuel Toro, ha assegurat que els treballadors són "el millor actiu de la empresa" i que, gràcies a ells, "hem arribat als 30 anys com referents". "Ara Fisersa pot créixer sabent que té la base necessària per afrontar l´adscripció de nous serveis i l´extensió territorial. Arribem al 2017 millor que mai i amb unes perspectives molt favorables".

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha assegurat que la celebració dels trenta anys de Fisersa arriba en un moment en què "ha guanyat solidesa amb l'expansió del servei a tota la comarca" i ha ressaltat la importància que una empresa pública, amb aquest nivell de qualitat i eficiència es plantegi una mirada i un abast transversals al territori".