14 de desembre de 2016
14.12.2016
Per evitar ''relaxacions'' en els sopars de Nadal

Trànsit inicia una campanya de controls de drogoalcoholèmia

El conseller d'Interior, Jordi Jané, recorda que el 2015 gairebé la meitat dels conductors morts van donar positiu al control d'alcohol, drogues o fàrmacs

14.12.2016 | 13:51
Pla general d´un control d´alcoholèmia dels Mossos

El 38,9% dels conductors morts en accident de trànsit el 2015 van donar positiu, en l'autòpsia, al consum d'alcohol, drogues o fàrmacs i incompatibles amb el volant i d'aquests, un 30% presentaven un consum excessiu d'alcohol, una dada superior a la del 2014. Per aquest motiu, el conseller d'interior, Jordi Jané, en el marc d'una conferència sobre seguretat viària , ha anunciat que els Mossos d'Esquadra comencen aquest dimecres, i fins el 23 de desembre, una nova campanya de controls d'alcoholèmia i drogues, per actuar com a prevenció durant el període de sopars de Nadal. ''Relaxacions, poques'' ha exigit Jané, ja que se n'han detectat en el comportament d'alguns conductors.

En les dues setmanes en què més empreses celebren els tradicionals sopars de Nadal, el Servei Català de Trànsit durà a terme una nova campanya de drogoalcoholèmia per dissuadir els conductors que beguin o consumeixin drogues si han agafat el cotxe per desplaçar-se. La campanya comença aquest dimecres i acabarà el divendres vinent, 23 de desembre. Ho ha anunciat aquest dimecres el conseller d'Interior, Jordi Jané, que ha reconegut cert relaxament en el comportament d'alguns conductors. Per Jané ''quedem per passar-ho bé'' però sovint s'han de lamentar accidents mortals a l'acabar aquestes trobades per culpa de persones que han begut i després condueixen.

Jané ha recordat que la meitat dels conductors morts en accident de trànsit el 2015, havien donat positiu, a l'autòpsia, al consum de drogues, alcohol o fàrmacs incompatibles amb la conducció. El titular d'Interior també ha destacat que d'aquest 48,9%, un 30% havia fet un consum excessiu d'alcohol, i que la dada, ha pujat el 2015 respecte el 2014. Per aquest motiu, Jané demana ''relaxacions, poques'' i recorda als qui neguitegen aquest tipus de controls, que ''es fan a fi de bé''.

Un 14,5% menys de morts a les carreteres el 2016

Dues setmanes abans d'acabar l'any, Jané ha fet un primer balanç dels accidents de trànsit i ha destacat que, de moment, han baixat un 14.5% les víctimes mortals a les carreteres catalanes, una davallada que Jané ha volgut recalcar, s'ha produït malgrat l'accident múltiple de Freginals, en què van morir 13 persones, i el de Pont de Molins, en què van morir 7 persones més.

Respecte l'objectiu fixat per Trànsit de reduir, el 2020, la xifra de morts en accident que es registrava el 2010, Jané ha destacat que ja s'ha reduït el 40% i que per tant, allò ''utòpic'' ja comença a ser un repte objectiu. Per aconseguir-ho, diu Jané, cal no abaixar la guàrdia i evitar les distraccions, la primera causa d'aquests accidents.

El departament però, tirarà endavant altres mesures com per exemple la implantació de 17 nous radars de tram, de manera que ja n'hi hauran 28. Jané ha assegurat que l'objectiu d'aquests aparells és aconseguir una velocitat ''moderada i serena'' més que no pas les multes i sancions. En aquest sentit, Jané s'ha mostrat favorable a modificar la velocitat màxima permesa en alguns trams, fins als 130km/hora perquè els límits han de ser creïbles, però ha assegurat que prendre la decisió no és fàcil perquè pot comportar la lectura de ''relaxació'' de la ciutadania i per tant, ser ''contraproduent''.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook