L'Ajuntament de Roses porta gairebé tres anys de tràmits per poder acceptar la cessió d'uns terrenys per part d'un veí per destinar-los a jardí públic. Quan estaven a punt de poder concretar la cessió, el Suprem va anul·lar el POUM i ara han de tornar a començar. «Ens hauríem de sentir avergonyits d'aquest cas», creu el regidor d'Urbanisme Carles Pàramo, que ha explicat que al proper ple es tornarà a iniciar la tramitació. El terreny es vol destinar a jardí públic i està situat davant de mar.

«Un senyor que ve i generosament, sense res a canvi, diu: per comunicar dos carrers i davant de mar, us regalo dos mil metres quadrats», relatava Pàramo al darrer ple, lamentant que «gairebé tres anys després encara no li puguem acceptar la donació».

La finca del Mas de les Figueres, propietat de Josep Oriol Martí, està situada a l'avinguda de Rhode 209-221, davant la platja de la Perola. Una part llinda amb l'avinguda i l'altre amb el carrer dels Pescadors. És del segle XVI i està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És un Bé Cultural d'Interès Local, deia Pàramo, que està condicionat a unes limitacions a l'hora de fer algunes gestions.

És una única finca que abans de cedir-ne una part s'ha de dividir. Perquè això fos possible s'havia de fer una modificació puntual del pla general «perquè ens en donés una part, dividir en dues finques independents, i aleshores Costes, Carreteres, Cultura i el som sun corda informant i amb això al cap d'any i mig o dos d'informar, cau el POUM, i què hem de fer?», apunta el regidor, «doncs iniciar un altre procés de modificació del pla general, que vol dir tornar a demanar». «És de vergonya», creu Pàramo.

Per tant, a preguntes de l'oposició, va informar que ara el que han de fer és «modificar (el planejament) i quan hagi passat tots els estaments, tinguem totes les informacions que ens calen, hagi anat a la comissió territorial d'Urbanisme, i ells ens hagin contestat previ pagament de la taxa del que fan pagar, i publicar al DOGC, al BOE i on faci falta, podrem dir: ara anem al notari», va relatar Pàramo.

Davant la situació i la llarga espera, l'alcaldessa, Montse Mindan, es va posar en contacte recentment amb el propietari que pretén fer la cessió per excusar-se i exposar-li la nova demora. Segons Pàramo els ha demanat si poden anar avançant en el projecte de jardí públic per a l'espai que cedeix per veure com quedaria.

La modificació del planejament s'espera tramitar al proper ple. I l'alcaldessa va avançar que esperen preveure la partida per poder engegar el projecte al més aviat possible.

La cessió també ha anat precedida de negociacions llargues amb el propietari, que posava algunes condicions, segons van explicar l'octubre de 2015 quan es va aprovar la primera modificació del planejament. Serà un espai obert tot el dia tant per a oci com de pas entre el carrer Pescadors i avinguda de Rhode. S'hi podrà fer un edifici com a màxim de 250 metres quadrats per a activitats culturals. El projecte s'espera posar a concurs.