09 de desembre de 2016
09.12.2016
40 Años
40 Años
Gossos, gats i fures

L'Alt Empordà ha censat 1.083 animals de companyia amb el microxip d'ANICOM

Municipis com Pont de Molins (126), Agullana (90) o Espolla (73) lideren el nombre d´inscripcions al registre promogut des del Consell Comarcal

09.12.2016 | 08:00
Els animals de companyia han d´estar censats.

L'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal ha realitzat, en els darrers mesos, diferents reunions informatives amb els ajuntaments de l'Alt Empordà per a difondre la necessitat de mantenir actualitzat el registre ANICOM i facilitar al màxim la identificació dels animals de companyia a través d'un microxip. La darrera reunió s'ha celebrat recentment a Pont de Molins. Properament es convocaran altres agents implicats en la protecció d´animals de la comarca per informar-los, també, de les possibilitats d´ús de la base de dades ANICOM.

A data d´avui, els municipis que treballen conjuntament amb el Consell Comarcal per a registrar el animals de companyia a l´ANICOM han sumat un total de 1.083 animals entre gossos, gats i fures. Municipis com Pont de Molins (126), Agullana (90) o Espolla (73) lideren el nombre d´inscripcions al registre de l'Alt Empordà.

Des de fa més de vint anys és obligatori que tots els gossos, gats i fures estiguin identificats amb un microxip, que ha de ser implantat pel veterinari. Aquest element permet la localització dels propietaris en cas de pèrdua o abandonament de l'animal. Fins fa poc, però, totes les dades identificatives estaven emmagatzemades en una base privada, l´AIAC, propietat del Consell del Col·legi de Veterinaris de Catalunya.

Des del 2011, la Generalitat de Catalunya disposa del registre ANICOM, l´únic registre obligatori per llei, gratuït i públic, i que pot ser utilitzat pels ajuntaments com a cens municipal. Aquesta nova base de dades facilita els diferents tràmits a realitzar. D´una banda, l´accés a aquest registre el poden obtenir tots els veterinaris, protectores, ajuntaments i agents de l´autoritat i el seu ús no requereix cap cost. D´altre banda, ara ja no és necessari recórrer a un veterinari per a llegir el microxip i avisar els propietaris, ja que es poden localitzar des de les mateixes associacions i administracions.

Malgrat que fa més de 20 anys que la identificació dels animals de companyia és obligatòria a Catalunya, encara hi ha molts propietaris que no tenen identificats correctament els seus animals. Aquest fet provoca que hi hagi molts animals abandonats, saturant així les instal·lacions d´acollida i les associacions protectores d´animals.

Tot i els esforços realitzats de l´administració, són els propietaris els que han de posar el xip al seu animal de companyia i l´han de registrar al seu ajuntament. Malgrat que aquestes accions son obligatòries per llei, encara hi ha informacions errònies que conviden als propietaris a no posar el xip o a no acudir a l´ajuntament a realitzar el cens. No fer-ho pot ocasionar una sanció de fins a 400 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema