Les entitats ecologistes s'han felicitat per l'informe emès pel Síndic de Greuges sobre el sector ramader en el qual declara que "qui contamina paga". "Creiem que és un gran pas que un organisme públic faci aquestes recomanacions, i li agraïm la tasca que ha fet al interessar-se en una temàtica que involucra a tants agents, i que alhora, és un dels motors econòmics del país", han manifestat els ecologistes en un comunicat.

Les entitats valoren positivament l´informe, tanmateix creuen que en zones contaminades s´hauria de reduir la cabana porcina des d´ara mateix, atesa la greu afectació del territori català, i tenint en compte la insuficient eficàcia que signifiquen la reducció de l´excreció de nitrogen via millora de l´aprofitament del pinsos, la tecnologia en els tractaments de purins i les plantes de cogeneració. La moratòria, tal i com és proposada a l´informe del Síndic, caurà en sac trencat, ja que no s´ha de "valorar la necessitat d´aplicar una moratòria", aquesta ja ha estat demostrada, tal i com es desprèn del mateix informe del Síndic, i ara toca actuar.

D´altra banda, la formació d´una taula sectorial amb els Departaments proposats manca clarament de qualitat democràtica, segons els ecologistes, ja que hi haurien de ser presents les agències catalanes responsables de l´aigua i els residus, ACA (Agència Catalana de l´Aigua), ARC (Agència de Residus de Catalunya), respectivament. Alhora que també hi hauria d´haver representants de la societat civil i del Departament de Salut. Només així tindrà sentit la formació d´una taula de treball en la temàtica.

Des de les entitats ecologistes, resten perplexes en observar com, durant anys, el sector ramader ha pogut saltar-se la màxima romana de "qui contamina paga" amb total impunitat. "El Síndic proposa recomanacions que al nostre entendre són obvietats, i que de fet, el seu incompliment per part de l´Administració és el que ha permès que aquesta problemàtica arribi als nivells actuals", apunten.

Pel que fa al pagament del tribut que es contempla per al sector ramader, altres sector productius ja fa anys que internalitzen els costos ambientals. D´altres mesures similars a aquesta, com ara l´elaboració d´un règim sancionador específic, la intensificació del control per part de l´Administració, la dotació econòmica i material de l´ens encarregat de la temàtica i l´actualització de la normativa relativa a les bones pràctiques. Són fets que posen en evidència la prevaricació de l´administració amb el sector.