La primera fase del procés de pressupostos participatius iniciat per l'Ajuntament de l'Escala s'ha tancat amb la recollida d'un total de 180 propostes. Els veïns i veïnes del municipi han pogut presentar propostes entre el 7 i el 30 de novembre, tant a través del formulari web creat per a l'ocasió com a través de les butlletes i urnes que es van situar en diferents punts estratègics (s'han rebut 112 propostes a través de web i 68 a través de les urnes).

Aquesta era la primera part del procés mitjançant el qual els ciutadans podran participar activament en la configuració del pressupost d'inversions per al 2017, proposant i decidint accions per valor de fins a 400.000 euros.

Les propostes són molt diverses i van des de la millora d'espais públics (voreres, carrers, parcs...) a la millora o creació de nous equipaments municipals, passant per nous serveis o atractius turístics, entre d'altres.

Ara, una comissió tècnica haurà de revisar totes les propostes per garantir que s'adapten als criteris marcats dins el procés. En aquest sentit, les propostes han de complir, com a criteris bàsics, que siguin d'interès públics i tinguin una visió de conjunt de poble; ser de competència municipal; respectar el marc jurídic i legal existent; ser tècnicament i econòmicament viables; no ser subvencions o ajuts a entitats i/o col·lectius; i no superar de forma individualitzada els 100.000 euros, amb l'objectiu que es puguin escollir i fer diverses actuacions a través d'aquest procés.

El següent pas serà fer una jornada participativa en què novament els ciutadans que ho desitgin podran implicar-se en la priorització de quines seran les propostes que finalment s'han de posar a votació popular.

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, s'ha mostrat molt satisfet de l'alta participació que hi ha hagut en aquesta primera fase del procés. "Per les referències que tenim d'altres processos de pressupostos participatius que s'han fet, la quantitat de propostes rebudes és molt alt i, a més, també és de destacar que n'hi ha moltes que tenen una visió de conjunt de municipi", destaca Puga, el qual també recorda que el procés iniciat a l'Escala "no es limita a que l'Ajuntament posi unes quantes propostes a votació, sinó que des del principi -les propostes- fins al final -la votació-, tot el procés està en mans dels ciutadans".

El Síndic de Greuges Municipal, Carles Cervantes, que forma part del Grup Promotor que gestiona el desenvolupament d'aquest procés, també considera molt positiva la implicació social d'aquesta primera fase, en què hi ha hagut propostes a títol individual, però també a nivell, de grup, família i d'entitats locals.

La pàgina web que es va crear per a la difusió dels pressupostos participatius (participacio.lescala.cat) ha tingut 1417 visites mentre la primera fase ha estat activa. També es va fer una campanya de difusió a Facebook que va arribar a un total de 14.259 usuaris.