El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter han obtingut la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), una distinció que també ha estat atorgada, en la mateixa convocatòria, a un altre parc natural català, el de Montsant. En un acte al Parlament Europeu, presidit per l'eurodiputat Ramon Tremosa, la Federació EUROPARC ha atorgat l'acreditació a aquests dos parcs naturals i l'ha renovat al de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que va ser el primer parc de l'Estat en obtenir-la.

Tres parcs naturals catalans més, el del Delta de l'Ebre, el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i el del Montseny, ja tenen aquesta acreditació d'àmbit europeu. La distinció d'EUROPARC certifica que el desenvolupament del turisme en aquests territoris es realitza de forma sostenible, d'acord amb els objectius de la Carta.

El director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, ha dit que aquest cas ha de sevir d'exemple "per crear majors sinergies entre espais naturals i turisme". "Tots els actors hem d'entendre que l'aprofitament turístic és una bona oportunitat per als nostres espais naturals. Rendibilitzar i posar en valor els actius és compatible amb la necessària preservació i conservació dels recursos" ha assegurat.

Generar valor a través de la protecció de la natura

També hi ha assistit el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Ferran Miralles, que ha destacat: "Sense l'existència i la feina d'un parc natural no hi ha carta europea de turisme sostenible per a un territori i sense la implicació dels actors d'un territori un parc natural no podria obtenir la carta que l'acredita com a motor sostenible de desenvolupament local". Miralles ha valorat el fet que la protecció de la natura "generi valor" i ha dit que l'acreditació "no és un final sinó el principi d'una manera correcta de fer les coses i de sumar valor".

Després de l'acte, la Delegació del Govern davant la Unió Europea ha acollit una recepció organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona per celebrar l'obtenció de les acreditacions. Durant l'acte s'han presentat els parcs naturals del territori i s'ha posat en valor la coordinació entre els diversos actors implicats per a aconseguir acreditacions tan valuoses com la CETS.

Els dos parcs treballaven des del 2014 per aconseguir l'acreditació

Tant el Parc Natural de Montsant com el del Montgrí van començar a treballar en el procés d'acreditació l'any 2014 i van superar l'avaluació el passat mes de maig. En el primer cas, la CETS no només és per a l'àmbit de l'espai natural protegit sinó per a tota la comarca del Priorat, ja que el procés s'ha desenvolupat en el marc d'una iniciativa assumida com a projecte de desenvolupament estratègic. Pel què fa al Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, la Carta és operativa en tots els termes municipals amb superfície declarada al parc.

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter és un parc natural a cavall de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà i ocupa 8.192,19 hectàrees, que protegeix tant zona terrestre com marina (2.037 ha. Està repartit entre els municipis de Bellcaire d'Empordà, l'Escala, Fontanilles, Gualta, Pals, Palau-sator, Torroella de Montgrí i Ullà. El 13 de maig de 2010 va ser declarat parc natural amb l'aprovació de la Llei de Declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter al Parlament de Catalunya.

El parc natural inclou dues reserves naturals parcials, una de marina de les illes Medes i una de terrestre al Baix Ter; una reserva natural integral a la zona emergida de les illes Medes pel seu alt valor; una zona perifèrica de la reserva natural parcial marina, i un àmbit de protecció d’espais agraris. Tot i l'aprovació de la llei de creació del parc, el 2013, amb tres anys de diferència, es creava la seva junta rectora que ha de desenvolupar el funcionament reglamentari d'aquest parc.

La junta la formen una quarantena de membres incloent una vintena d'entitats, vuit representants municipals (un per cadascun dels municipis que inclouen porcions del parc), dotze representants d'altres administracions que tenen la voluntat de nomenar la comissió permanent de caràcter executiu