03 de desembre de 2016
03.12.2016
40 Años
40 Años
Figueres

Figueres aprova explorar les vies per reincorporar un agent de policia discapacitat

El ple va aprovar una moció proposada per l'oposició que va tirar endavant tot i l'abstenció del Govern

03.12.2016 | 15:06

L'Ajuntament de Figueres va aprovar dijous tot i l'abstenció del Govern municipal (CiU i PSC) una moció presentada per l'oposició en la qual es torna a posar sobre la taula el cas de l'agent de la Guàrdia Urbana discapacitat i acomiadat el 2009. El document proporsa la modificació del reglament de segona activitat de la Guàrdia Urbana –aprovat el 2015 sense caràcter retroactiu– amb l'objectiu d'incloure les recomanacions de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD). A més, s'acorda explorar totes les vies legals incloent les recomanacions del Síndic de Greuges, que implica «retrotraure» totes les actuacions fins al moment de sol·licitar la segona activitat a través d'una comissió d'estudi amb l'objectiu de reincorporar-lo.

L'agent va iniciar el seu periple judicial fa vuit anys quan un conductor begut es va saltar un estop i va envestir la moto en la qual viatjava. L'accident li va provocar lesions cerebrals i diverses seqüeles que li van impedir tornar al seu lloc de feina habitual, on feia més de 15 anys que treballava. Va ser llavors quan va demanar poder fer una segona activitat però se li va denegar. I és que Figueres no va tenir fins l'any passat un reglament que reguli aquesta opció. Malgrat que cap jutjat ni tribunal espanyol li ha donat la raó, el CDPD va admetre a tràmit fa uns mesos la seva denúncia contra l'Ajuntament de Figueres per una discriminació per raó de discapacitat.

Fa temps que el grup del PP ha portat el cas al ple però ahir la moció comptava amb el suport de tots els grups excepte el Govern, que no només estava en minoria sinó que hi faltava un altre regidor, deixant-lo amb nou davant dels deu membres de l'oposició. L'alcadessa, Marta Felip, va assegurar que «estem sobre la base d'uns fets jurídics que van portar en el seu moment al fet que el senyor Jordi Morales fos cessat per incapacitat i amb una equivalència a una jubilació. Per tant, està fora ja de qualsevol vinculació jurídica amb l'Ajuntament.

Les recomanacions del síndic poden ser moltes però tot això és difícil de casar amb el dret: com es deixa sense efecte un decret d'alcaldia que va acordar cessar-lo amb una moció?». Per la seva banda, el regidor Manel Toro va insistir que «l'aplicació retroactiva de les lleis no és possible, és una de les màximes del dret». Amb tot, però, es van emplaçar a seguir buscant l'«opció jurídica» que permeti gestionar el cas. Per això, l'esmena al punt que fa referència a explorar totes les vies legals per reincorporar-lo es va aprovar per unanimitat però la moció en conjunt va tenir l'abstenció del Govern. L'oposició espera ara que es treballi per buscar les vies i resoldre el que consideren un greuge i una «discriminació» envers l'agent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema