Aquest matí, l’auditori de l’Espai Armengol, de Vilajuïga, ha acollit aquest dijous una jornada de debat sobre la viabilitat i el futur dels festivals culturals. Hi han participat promotors d’alguns dels grans festivals gironins; Xavi Pascual (promotor dels festivals Acústica, Strenes i Sóns del Món), Salvador Sunyer (director artístic del Festival Temporada Alta). També representants d’institucions, Carles Riba (regidor de cultura de l’Ajuntament de Girona), Francesc Giner (regidor de cultura de l’Ajuntament de Roses) i Laura Moreno (en representació de la marca Costa Brava Girona Festivals). Per últim, la jornada ha comptat amb la participació de l’advocada Patricia Gabeiras, especialitzada en el sector cultural.

Les dificultats per signar convenis amb les administracions i rebre’n subvencions són la gran preocupació dels promotors, que reclamen més seguretat jurídica per no veure perillar el futur d’aquests festivals. Els regidors Carles Riba i Francesc Giner han confirmat aquesta situació actual, assegurant que per donar suport econòmic a festivals d’iniciativa privada han de superar actualment moltes dificultats legals. Malgrat això, la jurista Patricia Gabeiras ha refermat que la llei vigent dóna marge a les institucions per garantir la seguretat jurídica quan es signen aquest tipus de convenis, però que cal més formació sobre aquesta jurisdicció als funcionaris.

Pels promotors Sunyer i Pascual, treballar sense tenir garantida la continuïtat dels festivals a mig termini és un fre que pot posar en perill la viabilitat del que actualment són els grans festivals gironins.