"Manifestem el nostre compromís amb els objectius de desenvolupament sostenible i, concretament, treballem per garantir una educació inclusiva i de qualitat per a tothom i al llarg de la vida, com a motor de desenvolupament personal i col·lectiu i de transformació urbana a favor d'unes ciutats més justes, solidàries i interculturals. Ciutats on totes les persones gaudeixin de plena igualtat i siguin capaces de dialogar i conviure des del respecte a les diferències."

Les paraules corresponen al Manifest de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores i les ha pronunciat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, aquest dimecres, 30 de novembre, per commemorar el Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2016. La capital de l'Alt Empordà i la resta de poblacions que formen part de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores han celebrat aquesta efemèride a través de la veu dels seus alcaldes i alcaldesses. En el cas de Figueres, Marta Felip ha estat acompanyada per representants del govern i de l'oposició (a la imatge, els regidors Núria Galimany i Francesc Cruanyes, Héctor Amello i Maria Àngels Olmedo).

El missatge del manifest l'ha llançat Marta Felip a l'entrada de la casa de la vila, de portes enfora, dirigint-se a tota la ciutadania, com una metàfora d'una de les idees que es recull en el propi text: "Avui en dia podem afirmar, sense por a equivocar-nos, que l'educació travessa els murs de l'escola i s'estén a tota la ciutat, impregnant els seus barris, espais públics i institucions. Constatem objectivament, però, que a les ciutats persisteixen encara nombrosos fenòmens i factors deseducadors."

La funció que desenvolupen les Ciutats Educadors es basa, entre d'altres aspectes, en "treballar per democratitzar l'accés a tots els béns de la ciutat, perquè cada un dels seus espais sigui font d'educació, i perquè totes les persones puguin viure, gaudir i emancipar-se, aprofitant al màxim les oportunitats que la ciutat ofereix per assolir les seves expectatives amb una actitud cívica i democràtica. Una ciutat respectuosa amb el medi ambient i que dialoga amb les ciutats i àrees rurals que l'envolten."