Adif Alta Velocitat està duent a terme la redacció de projectes i l'execució d'obres per a la implantació de mesures addicionals de protecció en els túnels de la Línia d'Alta Velocitat entre Barcelona i Figueres-Vilafant amb una inversió de gairebé 7 milions d'euros.

Es dóna la circumstància que Adif ha realitzat aquesta passada nit del 29 de novembre un exercici tècnic en què s'ha simulat una situació d'emergència en un d'aquests túnels, el de Feixes d'en Vidal, a Girona, de la Línia d'Alta Velocitat Madrid-Barcelona-Frontera francesa.

L'exercici ha consistit en la simulació del descarrilament d'una vagoneta de treballs de manteniment a la boca sud del túnel, ocasionant ferides de diversa consideració a dos treballadors que han quedat atrapats. A conseqüència del descarrilament, s'ha simulat l'abocament de bidons amb productes químics de neteja.

Un cop detectat, s'han activat les mesures i procediments establerts en el Pla d'Autoprotecció per a mitigar les conseqüències, rescatant i evacuant els ferits i suspenent la circulació fins a la completa resolució de l'emergència.

Prèviament, s'ha realitzat una sessió de formació per explicar els mètodes d'actuació en les diferents tipologies d'incidència així com el Pla d'Autoprotecció dels túnels ferroviaris d'Alta Velocitat de la província de Girona, en què a més del túnel de Feixes d'en Vidal s'integren els de les Cavorques, Llogaia, Sant Andreu i la Garriga.

En el simulacre han participat una vintena de persones, entre tècnics de diferents departaments d'Adif, així com de representants del Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i la Delegació del Govern a Catalunya.

Aquest exercici forma part de les accions de manteniment i actualització, d'acord amb la normativa legal, dels Plans d'Autoprotecció d'Adif per a les instal·lacions ferroviàries que gestiona i que, en el cas de la infraestructura d'alta velocitat a la província gironina, està vigent i plenament operatiu.

D'altra banda, Adif Alta Velocitat està duent a terme, com dèiem, la redacció de projectes i l'execució d'obres per a la implantació de mesures addicionals de protecció en els túnels de la Línia d'Alta Velocitat entre Barcelona i Figueres amb una inversió de gairebé 7 milions d'euros .

El simulacre també ha tingut com a objectius formar i informar al personal que intervindria en una hipotètica situació d'emergència i verificar la funcionalitat dels sistemes i dels procediments d'autoprotecció. Així mateix, es pretén minimitzar els efectes adversos en una situació d'incident que afectés les instal·lacions.

Segons Adif, el resultat d'aquestes comprovacions ha estat satisfactori per la qual cosa s'han assolit els objectius previstos en aquest simulacre.