La Diputació de Girona, el Consell dels Pirineus Orientals i el CILMA han presentat aquest dijous el projecte ECTAdapt, que té per objectiu l'adaptació al canvi climàtic d'aquest territori transfronterer. El projecte té un pressupost d'1.030.000 euros i es durà a terme durant tres anys a l'Espai Català Transfronterer (Catalunya del Nord i demarcació de Girona). Les línies que estructuren el projecte són l'anàlisi de la vulnerabilitat del territori als efectes d'aquest canvi climàtic, la sensibilització i l'ajuda als municipis per tal que redactin els seus propis plans locals d'adaptació al canvi climàtic. L'ECTAdapt està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) -65%- i la resta d'administracions.

Durant la presentació, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, la diputada de Medi Ambient i Energies Renovables del Consell dels Pirineus Orientals, Martine Rolland i el president del CILMA, Sergi Mir, han coincidit en assenyalar la importància de treballar plegats per reduir la vulnerabilitat del territori davant els efectes del canvi climàtic com onades de calor, sequera, pluges torrencials o augment de nivell del mare, entre d'altres.

Després de la presentació, s'ha celebrat un seminari on ha quedat palès que el canvi climàtic té ja conseqüències en la quantitat i la qualitat de l'aigua, en la producció agrícola i silvícola, en la pèrdua de biodiversitat, en el turisme i l'economia (estacionalitat, manca de neu), en la salut pública (al·lèrgies, epidèmies, mosquits o plagues) o en l'augment i intensitat dels riscos naturals (incendis, risc d'inundacions, intrusió salina o esllavissades)

El pressupost del projecte ECTAdapt és d' 1.030.000 euros i es distribueix de la següent manera: el 65% es financen amb fons FEDER, el 18,9% pel Consell Departamental dels Pirineus Orientals, el 9,5% pel CILMA i el 6,6% restant per la Diputació de Girona.

Acord de col·laboració transfronterera

Aquest mateix dijous, també s'ha signat un acord de col·laboració transfronterera entre la Diputació i el Consell dels Pirineus Orientals. Serveix per formalitzar una relació que, des del punt de vista de les persones, sempre ha existit i que, per part de les administracions, s'ha intensificat amb el pas del temps. En concret, les dues administracions donen suport als ajuntaments, consells comarcals, comunitats de comunes i altres ens del territori transfronterer per portar a terme projectes de cooperació. Alguns exemples són l'escorxador de la Cerdanya, l'extensió de la xarxa de vies verdes (Pirinexus) o els projectes de cooperació turística.

A més, en aquests moments s'està col·laborant en la preparació d'altres projectes pel que fa a la prevenció d'incendis forestals a banda i banda dels Pirineus o la promoció de l'economia social.