L'Ajuntament de Roses es veu obligat a portar a terme modificacions urgents del planejament vigent per tal de no deixar encallats projectes després que el Tribunal Suprem anul·lés el POUM fa sis mesos. En breu s'espera l'aprovació dels canvis necessaris per poder treballar en la creació dels jardins al Mas de les Figueres en un solar cedit per un particular. Pel que fa al nou POUM, s'ha estat treballant en estudis que n'han de formar part i l'any vinent s'espera començar el procés de participació ciutadana, el primer pas per començar a redactar-lo de nou.

El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Carles Pàramo, va informar en el darrer ple municipal que "hi ha unes quantes modificacions puntuals urgents" a tramitar, com la "modificació per fer possible la cessió del Mas de les Figueres perquè puguem construir aquell jardí al bell mig del poble".

El projecte es pot portar a terme perquè el veí de Roses Josep Oriol Martí va cedir uns terrenys de dos mil metres quadrats per destinar a zona verda. El propietari va condicionar la cessió a fer-ne un jardí urbà d'ús públic. Es tracta d'una finca situada entre l'avinguda de Rhode 209-221, amb una façana de 25 metres, i el carrer dels Pescadors, amb 33,40 metres. El terreny està qualificat com a jardí protegit privat i es va tramitar la modificació puntual al POUM perquè sigui un jardí protegit públic. El canvi va rebre l'informe favorable de la Comissió Territorial d'Urbanisme, segons es va explicar l'any passat. Ara s'haurà de fer de nou un canvi perquè s'ha d'adequar al planejament anterior, al de 1983, allargant una tramitació amb la que treballen des de fa anys.

Una vegada resolt, s'espera poder adequar els terrenys per tenir un jardí des dels carrers Pescadors fins a l'avinguda de Rhode, a primera línia de mar.

Els canvis al planejament, que es faran ara de forma urgent, pretenen servir per continuar els projectes iniciats que s'adequaven al POUM aprovat el 2010, que els tribunals van suspendre definitivament el març d'aquest any. N'hi ha diversos d'afectats, com la zona industrial pendent de desenvolupar-se.

Procés de participació

Pàramo va explicar que s'aniran fent aquests canvis al mateix temps que continua la tramitació per poder disposar del nou planejament. "L'any vinent engegarem el programa de participació ciutadana", va anunciar el regidor d'Urbanisme. Es treballa en altres aspectes necessaris per redactar de nou el planejament. Tal com va explicar Diari de Girona, s'ha estat treballant per completar els estudis d'inundabilitat del POUM. El Tribunal Suprem demanava un estudi que contemplés tot el terme municipal i que preveiés les pluges dels propers cinc-cents anys. L'estudi ha de preveure la proposta d'infraestrucutres.