El govern de Vilajuïga, en coalició d´ERC i JxV (PSC), va aprovar ahir al vespre en el ple ordinari la mesura d´ajustar l´Impost de Béns Immobles (IBI) al 0,65, després que el passat any 2015 s´aprovés una pujada de l´IBI del 100%, passant del 0,4 al 0,8.

La pujada del passat any va estar motivada pel pagament de les obres de millora dels carrers del municipi, sumat a la manca de tresoreria que assumia l´ajuntament i a una incapacitat de l´equip de govern de buscar una alternativa.

Aquesta vegada, l´equip de govern argumenta que és una decisió política i que en cap cas es va dir a les famílies que s´abaixaria l´impost al seu import inicial. Amb els diners recaptats a través d´aquest impost, el govern de Vilajuïga pretén poder fer alguna inversió millorant el paviment, l´enllumenat, parcs infantils i espais urbans com els safareigs.

Tot i així, durant la celebració del ple l´oposició va demanar quin seria el cost d´aquestes inversions que es volen fer i no es va obtenir resposta, cosa que fa pensar que la decisió de fixar el tipus d´IBI en 0,65 ha estat de forma arbitrària, sense estudi previ ni planificació, fet totalment inadmissible quan es juga amb els diners dels ciutadans i que, malauradament, l´equip de govern ja ens comença a tenir acostumats.

Assemblea per Vilajuïga (ApV), com a grup a l´oposició, argumenta que per aplicar aquest 0,65 de l´IBI es necessiten tenir els pressupostos finalitzats, en els quals s´hauria d´observar el desajustament entre les despeses i els ingressos i on es justificaria el tipus d´IBI aplicat. ApV denuncia que això no ha estat així, ja que no es té constància dels pressupostos d´aquest 2017, i per tant, que el tipus d´IBI aplicat només acaba representant estrènyer les butxaques de les famílies per extreure beneficis pel poble que podrien haver-se buscat a través d´un pla d´ajust exhaustiu.