Red Eléctrica no començarà a desmantellar les quatre línies que s'han compactat amb la MAT fins a la primavera de l'any que ve. El motiu d'aquest retard són unes obres complementàries, que fan referència a l'estesa de fibra òptica que també passa per les línies antigues. Com que s'han de fer les noves connexions abans no es puguin tirar a terra les torres, això ha obligat a endarrerir el desmantellament. D'entrada, desapareixeran una cinquantena de quilòmetres de dues esteses de 220 i 110 kV, situades al tram Vic-Bescanó. Per desmantellar les altres línies, però, caldrà esperar que abans s'hagin acabat les obres de dues subestacions. Una és la que Endesa fa a Santa Llogaia, a tocar del parc dels 400 kV. L'altra és la que s'ha batejat com 'La Farga'. Se situarà a Sant Julià de Ramis (Gironès) i rebrà l'energia de la MAT. Precisament, Red Eléctrica començarà les obres d'aquesta subestació al mes de febrer. Uns treballs que duraran al voltant d'un any i mig.

Ja fa més d'un any que la interconnexió soterrada dels 400 kV va entrar en servei, però la MAT al seu pas per les comarques gironines encara té obres pendents. Apart del polèmic ramal de Riudarenes (Selva), Red Eléctrica ha de desmantellar quatre línies que passaran compactades amb les torres que s'estenen entre Vic i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà).

Aquests treballs, però, acumulen retard. I de fet, un nou endarreriment obligarà la companyia a no poder-los començar fins, com a mínim, la primavera del 2017. De les quatre línies, les primeres que havien d'anar a terra són dues esteses de 220 i de 110 kV, que passen a tocar del tram de la MAT entre Vic i Bescanó.

De la primera línia, la de 220 kV entre Vic i Bescanó, se n'han de desmuntar 38 quilòmetres i una seixantena de torres. I de la segona, la de 110 kV Vic-Sau-Susqueda-Girona, n'han de desaparèixer 17,5 quilòmetres i una trentena de suports que passen per les Guilleries.

Apart dels cables elèctrics, però, per aquesta estesa també hi passa fibra òptica. I és precisament aquest el motiu que obliga a endarrerir el desmantellament. Com que falten fer unes obres complementàries (en concret, les connexions de la fibra amb les torres de la MAT) això impedeix a Red Eléctrica tirar a terra les antigues esteses.

La companyia calcula que aquests treballs no estaran enllestits fins a la primavera del 2017. En concret, al mes d'abril. Per això, encara hauran de passar mesos fins que Red Eléctrica no pugui tirar a terra les torres de 220 i 110 kV i fer-ne desaparèixer els suports de formigó.

La subestació de 'La Farga', al febrer

A més d'aquestes línies, el projecte de la MAT també porta aparellada la desaparició de dos trams més d'esteses preexistents. En aquest cas, les línies (de 220 i 132 kV) passen a prop de les torres de 400 kV entre Bescanó i Santa Llogaia d'Àlguema. En conjunt, sumen una quarantena de quilòmetres (19 una i 17 l'altra) i un centenar de torres.

Per desmantellar-les, però, abans caldrà esperar que s'hagin acabat les obres de dues subestacions. Una és la que ja està fent Endesa a Santa Llogaia d'Àlguema, i que penja directament del parc dels 400 kV que hi ha a l'indret. L'altra subestació l'ha de construir Red Eléctrica; es coneixerà amb el nom de 'La Farga', es trobarà a Sant Julià de Ramis i rebrà energia directament de la MAT.

L'obra de 'La Farga', però, s'havia endarrerit per problemes burocràtics i d'expropiacions. Ara, Red Eléctrica ja hi ha posat data: serà al mes de febrer quan les màquines entrin sobre terreny. Els treballs per aixecar la subestació duraran cap a un any i mig.

És a dir, que atenent a aquest termini, les dues línies que s'han de desmuntar, i que passen a cavall del Gironès i l'Empordà, no podran anar a terra fins a finals del 2018.