L'advocat i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Figueres, Pere Casellas, ha entrat a formar part de la Comissió Executiva sorgida del recent Congrés del PSC que presideix Àngel Ros amb Miquel Iceta com a primer secretari. Casellas ostena ara el càrrec de secretari nacional del Plenari.

Quines són les principals conclusions que podem extreure del Congrés del PSC, al qual vostè ha assistit?

Ha estat un Congrés amb dos vessants clars: es poden fer primàries directes per a escollir lideratges sense que això provoqui fractures a l'organització, estem davant un resultat equilibrat que ens reforça com a equip. En segon lloc, hem refermat el no a Rajoy, a la corrupció i a la manca de diàleg, però sobretot a seguir treballant per a una reforma federal d'Espanya que sumi i no trenqui entre ciutadans.

S'obre una nova etapa en el socialisme català a partir d'ara?

Sí, després d'anys de sobreexposició processista caldrà tornar a posicions federals des d'una reforma de la constitució i això és possible amb el concurs del partit socialista.

Podem pensar que la força del municipalisme serà la base de la renovació socialista catalana?

Aquesta executiva, en la seva majoria, està formada per responsables municipals, ja en el passat la base del socialisme català ha estat el poder als municipis.

És sòlid el lideratge de Miquel Iceta?

Sí, ha guanyat amb un marge important a Núria Parlon. L'agrupació de Figueres n'és una mostra, però ha estat molt encertat reservant una quota similar al resultat als fidels a Núria Parlon, és important per a la renovació del projecte, els projectes nous els fan persones noves.

Quin paper li toca jugar ara, en tant que secretari nacional del partit?

En el meu cas es tracta de fer arribar i defensar l'opinió de comarques gironines, i especialment de l'Empordà, al màxim òrgan del PSC. En especial el meu compromís amb el catalanisme.

Això li pot fer treure o canviar la dedicació a la feina municipal d'alguna manera?

Segur que em traurà temps, però la meva prioritat absoluta és Figueres, per tant procuraré que no sigui de la dedicació municipal, que siguin hores de dormir o de la feina personal, tot es farà. Crec que avui el bufet d'advocats que dirigeixo està molt consolidat i els companys faran l'esforç que convingui per suplir-me, els meus socis són un puntal en la meva dedicació política igual que els regidors i càrrecs socialistes a l'Ajuntament.

Com veu el futur immediat de les relacions amb el PSOE?

Crec que hi haurà moments complicats, perquè hi ha barons del PSOE que ens volen fora, però no passarà res. Tenim molts suports dins del PSOE perquè som coherents. Ara bé, si passés, nosaltres seguirem treballant des d'una perspectiva socialista catalanista i federal.

Hi ha possibilitats de recuperar socialistes perduts aquests darrers anys?

N'hem anat recuperant i treballarem per continuar en aquest camí, els que ara són a ERC sembla molt més complicat, però estic segur que en el futur treballarem junts.