L'Ajuntament de Figueres ha modificat tres punts de l'Ordenança municipal de civisme per tal d'aturar i donar arguments legals a la Guàrdia Urbana per actuar contra els captaires que, des de fa mesos, coaccionen vianants i conductors a la via pública. La modificació ha estat aprovada en el transcurs del plenari ordinari de novembre i ha comptat amb el suport de tots els grups municipals del govern i de l'oposició excepte la CUP.

El tinent d'alcalde i regidor de Seguretat Ciutadana, Pere Casellas (PSC), va argumentar la necessitat d'actualitzar les ordenances "per a poder actuar contra les bandes organitzades" que reparteixen captaires a la ciutat. L'actuació d'algun d'aquests individus, en espais com la cruïlla del carrer Méndez Núñez amb la plaça del Gra o a la plaça del Sol, han motivat reiterades queixes i denúncies ciutadanes per la seva actitud d'intimidació i coacció.

Héctor Amelló (C's), Diego Borrego (PP) i Agnès Lladó (ERC) van reconèixer l'oportunitat de la mesura i, al mateix temps, van demanar que se segueixi treballant contra la pobresa social que hi ha a Figueres. Lluís Armengol (CUP) va alertar que s'estaven tractant "temes de delinqüència, no de mendicitat" abans de demanar més professionals per a l'àrea de Serveis Socials i formació específica per a la Guàrdia Urbana i els professionals del sector.

Casellas va agrair "les paraules i el to" dels diferents grups durant el debat i va reconèixer que a Figueres "tenim un altre problema, el de la pobresa extrema. Cal trobar solucions". "Per això -va afegir- treballem amb Càritas per a trobar una solució per recuperar aquestes persones que viuen al carrer" i que no tenen res a veure amb els captaires organitzats.