Aquest mes d'octubre, l'Ajuntament de Vilafant ha signat un conveni de col·laboració amb SOS mininos de la ciutat, associació que vetllarà i farà d'intermediària amb els professionals veterinaris del Centre Veterinari Empordà Vergès Serra que esterilitzaran quirúrgicament i a un preu especial fora de mercat, les gates sense amo del municipi.

Seran els voluntaris de l'Associació qui recullin les gates, les portin al centre mèdic i una vegada esterilitzades i revisades, les tornin a les seves colònies. L'objectiu d'aquest pla, segons la regidora de Salut Marissa Resta, és millorar l'estat de salut dels felins, evitar malalties i infeccions i també controlar la seva població. A dia d'avui ja s'han esterilitzat cinc gates i existeix una colònia supervisada i controlada pels voluntaris de l'Associació, al carrer Albera de Vilafant i es preveu que fins a final d’any s’esterilitzaran unes deu femelles.

La implicació i participació dels veïns és important i si detecten colònies de gats lliures, poden trucar a l'Ajuntament i es coordinarà amb SOS Mininos de la ciutat que s'encarregaran d'emprendre les accions necessàries per a què la convivència entre veïns i felins sigui possible en les millors condicions higièniques i sanitàries. Una colònia felina controlada de gats saludables, a més de suposar l'eliminació de comportaments que poden arribar a ser molestos per a alguns veïns, suposa que el nombre de gats es vagi reduint i que la convivència millori, ja que la gestió de la colònia queda a càrrec de l'associació protectora i el procés es fa respectant en tot moment els drets dels animals.