El Servei Català de Trànsit (SCT) preveia posar en funcionament a finals d'agost o com a molt tard a principis de setembre els nous radars de tram de la N-II i C-66 que es desplegaran a Girona. Ara, en canvi, fonts del SCT van assegurar ahir que no poden posar una data perquè els cinemòmetres comencin a detectar els cotxes que van a una velocitat mitjana per sobre de la permesa.

El motiu principal és la política actual de Trànsit, que passa per posar en marxa «el paquet» de deu radars que al seu dia es van posar a licitació conjuntament. Aquest grup comprèn diversos aparells instal·lats a tot Catalunya. El Servei Català no vol una excepció posant-ne primer uns en funcionament i deixant els altres encara per començar.

Però l'altra raó, segons fonts del SCT, és que s'han trobat que n'hi ha alguns que encara no estan del tot muntats perquè tenen una complexitat més elevada.

Un altre dels entrebancs és algun problema amb la titularitat de la via, destaquen les fonts del Servei Català de Trànsit.

Els nous aparells previstos a Girona estaran situats a la N-II i a la C-66. Aquest últim aparell, el que està ubicat entre el Gironès i el Baix Empordà, ja es troba en fase de proves. Pel que fa al que ha d'anar ubicat a l'Alt Empordà, al seu pas per la N-II entre Agullana i Capmany, gairebé no té ni muntada cap part de l'estructura.

Tot i això, des del SCT es manté que tots els radars previstos entraran en funcionament al mateix temps. És a dir quan ho facin els aparells de Girona caldrà sumar-hi els que hi entraran en funcionament a l'autovia A-7 a Tarragona (entre Vila-seca i Altafulla), a la carretera C-16 a Cercs (entre Bagà i Berga) i en un altre punt de la carretera C-16 a Sant Cugat del Vallès (entre Terrassa i Barcelona).

Quatre radars a la C-66 i N-II

Els aparells de control de velocitat anomenats radars de tram són unes màquines que registren les matrícules dels cotxes a inici i final de tram a través de càmeres, i si se supera la velocitat mitjana permesa se sanciona el conductor.

El radar de la C-66 abraça un tram de 8,7 quilòmetres i en concret s'han col·locat dos aparells en ambdós sentits de la circulació -sentit Bordils i sentit Corçà- i comptabilitzaran la velocitat mitjana entre els municipis de Corçà, Rupià, la Pera, Flaçà i Sant Joan de Mollet.

A la Nacional II a l'Alt Empordà també hi haurà dos cinemòmetres, que encara s'han de col·locar. En aquests moments només hi ha els treballs inicials fets i n'hi ha d'haver un per cada sentit de la via que transcorre entre Agullana i Capmany. Aquí els radars de tram controlaran els vehicles durant 2,9 quilòmetres, tant en sentit Figueres com en direcció a la Jonquera.

A les comarques gironines ja hi ha cinc radars d'aquesta tipologia funcionant. En concret hi ha aparells ubicats a la carretera N-II, a la coneguda popularment com a variant de Girona i l'altre està instal·lat a la C-65 entre Cassà de la Selva i Llagostera.