La Diputació de Girona ha presentat cinc projectes per impulsar el territori a la convocatòria dels Fons FEDER de la Generalitat, que en total sumen una inversió global de 23,5 milions d'euros (MEUR). Els projectes se centren en el turisme, l'ús racional de l'aigua, la innovació, la salut i la cultura, i s'han impulsat conjuntament des d'una quarantena d'institucions i entitats, en un procés tutelat per la Universitat de Girona (UdG). Durant la presentació de les iniciatives, s'ha destacat que les comarques gironines, precisament, són l'única demarcació on s'ha anat a la una per presentar els projectes a la convocatòria d'aquest 2016. Entre les accions concretes que preveuen, hi ha impulsar noves tècniques d'impressió en 3D per a petites i mitjanes empreses, bastir una xarxa de camins intel·ligents, crear un pol de salut a l'Alt Empordà centrat en les persones o impulsar un nou model de gestió de l'aigua a l'àmbit del Baix Ter.

"Són projectes transversals, que abasten un ventall molt ampli d'iniciatives; són l'exemple d'una radiografia de la pluralitat de les comarques gironines". El president de la Diputació, Pere Vila, ha definit d'aquesta manera els cinc projectes d'especialització i competitivitat territorial (PETC) que s'han presentat a la convocatòria dels Fons FEDER de la Generalitat per a aquest 2016.

Al seu darrere hi ha fins a una quarantena d'institucions (ajuntaments, consells comarcals) i entitats que han anat a la una per impulsar-los. "Són el reflex d'una nova manera de treballar, en què ja no es demanen subvencions per separat sinó de manera coordinada; i les comarques gironines és l'única demarcació on s'ha aconseguit aquesta entesa territorial", ha subratllat la diputada de Programes Europeus, Maria Àngels Planas.

Els projectes que s'han presentat en aquesta convocatòria se centren al voltant de cinc eixos: innovació, turisme, ús racional de l'aigua, salut i indústries creatives i culturals. En total, sumen un volum d'inversió de 23,5 milions d'euros (MEUR), dels quals la meitat -en cas que s'acceptin- s'aportarien a través dels Fons Feder. El 25% aniria a càrrec de la Diputació i l'altre 25% restant, de les institucions i entitats que els impulsen.

Tot un ventall d'iniciatives

Cadascun dels cinc projectes inclou tot un ventall d'iniciatives a impulsar perquè el territori excel·leixi en els diferents àmbits que abasten. Així, per exemple, en el cas de la innovació, es vol crear una plataforma que faciliti l'accés de les petites i mitjanes empreses a les tecnologies més avançades (com ara la impressió 3D). O en el cas del turisme i la natura, engegar una xarxa de camins intel·ligents i accessibles arreu de la demarcació.

Entre els projectes, també destaca la voluntat d'implementar un nou model de gestió de l'aigua a tot l'àmbit del Baix Ter (per fer-ne un ús racional) o l'interès per crear un nou pol de salut, que pivoti al voltant de l'Hospital de Figueres, i que estigui centrat en les persones (i el seu apoderament, mitjançant les noves tecnologies, per a la gestió de la salut). Per últim, pel què fa al camp de les indústries culturals i creatives, entre d'altres el projecte preveu impulsar Girona com a clúster de les arts.

La resolució, entre febrer i març

Els cinc projectes PECT que ara la Diputació ha presentat als Fons Feder els ha tutelat la UdG. Durant la presentació, la diputada de Programes Europeus ha subratllat que, amb ells, s'ha volgut anar "al màxim de les possibilitats" per a cadascun dels eixos. "Som conscients que és difícil que ara s'aprovin tots; però hi ha més convocatòries, i ens hi seguirem presentant", ha precisat Maria Àngels Planas.

Es preveu que a finals d'any ja hi hagi les primeres conclusions sobre els diferents projectes (és a dir, que la Generalitat doni a entreveure quins s'accepten en aquesta convocatòria). La resolució final arribarà entre el febrer i el març del 2017.