Dues de les marques més destacades del grup Inditex estan canviant les seves ubicacions a Figueres en un intent per situar-se cada vegada més a prop del «rovell de l'ou» i en superfícies més grans. El Massimo Dutti ja ha obert portes a l'edifici de nova construcció que s'ha fet al carrer Peralada i que compta amb apartaments turístics a les plantes superiors. El Pull & Bear, en canvi, té els cartells posats anunciant que es trasllada al bloc nou que s'ha aixecat just a l'inici el carrer de la Jonquera, on inicialment s'hi preveia un Zara Home. De moment, és una incògnita qui s'ubicarà als locals que queden alliberats. El que sembla clar és que a l'antic Massimo Dutti, de més grans dimensions, s'hi podria instal·lar una altra de les marques de l'imperi tèxtil d'Amancio Ortega. Per a l'alcaldessa, Marta Felip, aquest canvis suposen una «ampliació del rovell de l'ou», potenciant la idea de «centre històric» en la que volen convertir aquesta zona.

El carrer de la Jonquera va ser un dels escenaris dels devastadors efectes de la fi dels coneguts com a lloguers de renda antiga. A principis de l'any passat, molts antics establiments 'arrendats' van abaixar persianes. La zona estava plena d'edificis vells però en els darrers temps molts s'han començat a rehabilitar propiciant l'obertura de nous negocis. És el cas de l'edifici que hi ha just a l'inici del carrer. Al bloc rehabilitat, s'hi han fet pisos a les plantes superiors i als baixos s'hi traslladarà la botiga de roba.

El mateix model segueix l'edifici de nova planta del carrer Peralada, on s'ha traslladat el Massimo Dutti. En aquest cas, la cadena ja hi està plenament instal·lada i ha deixat alliberat l'anterior establiment del carrer Forn Baix. La renovació a la zona coincideix també aquests dies amb la substitució de part del paviment malmès del Peralada amb l'objectiu de millorar la imatge a la zona. De moment, s'està actuant entre la plaça de l'Ajuntament i el carrer dels Tints però la intenció és arribar fins al carrer Ample. Felip diu que els canvis, especialment els que està experimentant el carrer Jonquera, suposen un «salt» i un «eixamplament» de la zona comercial de la ciutat. Malgrat això, admet que la ciutat pateix la problemàtica de no disposar de locals de grans dimensions i que, a la seva vegada, el Pla General en límita la superfície màxima als 400 m2. «Les franquícies ens demanen un mínim en planta baixa de 600 i això ho haurem d'abordar ara que reprendrem l'elaboració del POUM», insisteix Felip.

Una destinació «comercial»?

D'altra banda, el centre compta amb gairebé 290 locals. D'aquests, 94 estan dedicats a la venda de roba, seguits a molta distància per la restauració (16), la sabateria (15), les cafeteries (15), els bars de tapes (14) o la joieria (14). Una situació que, per a Felip, fa que s'hagi de parlar de Figueres com una «destinació comercial».