Una desena d'ajuntaments gironins treballen avui, dia 12 d'octubre, com qualsevol feiner. Aquesta situació no és nova, perquè els més veterans ja fa cinc anys que no fan festa el 12-O. Es tracta, principalment, de consistoris governats per la CUP i ERC, però també n'hi ha algun liderat per CDC. La majoria dels ajuntaments donen l'opció als funcionaris de canviar la festa que correspon al 12-O per un altre dia laborable. A diferència del cas de Badalona, que ahir va rebre una ordre judicial en què s'impedeix obrir l'edifici consistorial avui, cap dels ajuntaments gironins contactats havia rebut -fins ahir- una notificació judicial. De fet, la subdelegació de l'Estat a Girona va informar que, en principi, no preveu actuar davant els consistoris de la província que treballen el 12-O. A Badalona, la delegació de l'Estat a Catalunya va ser qui va denunciar la iniciativa de no fer festa d'una de les ciutats catalanes més grans.

Els ajuntaments de la província de Girona que avui treballen tenen, bàsicament, menys de 1.000 habitants o es situen al voltant del miler de ciutadans, excepte les Planes d'Hostoles (per sobre dels 1.500 habitants), juntament amb Celrà i Begur, amb prop de 5.000 i 4.000 ciutadans respectivament. Enguany, Celrà i Viladamat fa cinc anys que no fan festa el 12-O. De fet, ambdós van ser els primers consistoris gironins que van decidir treballar el dia de la festa de la Hispanitat. Des del 2012, cada any han obert l'edifici del consistori (excepte quan ha coincidit en cap de setmana). Tant Celrà com Viladamat estan governats per la CUP; en tots dos casos, amb majoria absoluta. Igual que a Verges i Mieres, on els equips de govern de la CUP també han decidit treballar el 12-O. L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, va remarcar ahir que aquesta festivitat "és imposada i no representa la societat catalana actual".

Consistoris amb els regidors

Altres ajuntaments gironins que no fan festa són Begur, Siurana, Palau de Santa Eulàlia i Viladrau; en tots els casos, amb alcaldes d'ERC. Així mateix, hi ha algun altre consistori de la província governat per ERC -com Bàscara, Castelló d'Empúries, Maçanet de Cabrenys, Porqueres i Sant Julià de Ramis- en què els funcionaris avui no treballen tot i que els batlles d'ERC es troben a l'edifici municipal. L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, va assegurar: "És una festa que no ens pertoca".

Fins i tot un ajuntament governat per CDC, com les Planes d'Hostoles, no fa festa el 12-O (ni els seus funcionaris). L'alcalde, Eduard Llorà, va explicar que es va prendre la decisió perquè "la gent no sent seu aquest dia i no ho celebra massa", a part que hi ha poca diferència entre la festa major i el 12-O.