Les obres del futur Bulli 1846 a cala Montjoi de Roses avancen a bon ritme i la previsió és que els treballs d'ampliació del 20% autoritzat acabin a finals d'any. Mentrestant, els promotors estan a l'espera de rebre el vistiplau del projecte complementari, que permetrà legalitzar les actuacions exteriors aturades el març passat i, alhora, fer els accessos, els jardins, un edifici d'entrada a les instal·lacions i un aparcament. Segons l'Ajuntament, la documentació està a l'espera dels informes de l'ACA, Costes i del Parc Natural. Un cop arribin, se'ls donarà llicència.

El que va ser cap de sala del restaurant i ara mà dreta de Ferran Adrià, Lluís Biosca, diu que els treballs estan avançant tal i com estava previst i que estan a l'espera de l'autorització de la resta, que preveuen tenir a principis de 2017. "Ens aquests moments, ja hi ha feta la part superior de la cuina, un magatzem nou, una sala tècnica, una petita ampliació dels banys i també restauracions a la part antiga, com ara el teulat", explica Biosca. Treballen amb la idea d'acabar aquesta part a finals d'aquest any. Els faltarà, explica, poder fer la part de fora amb els jardins, la urbanització dels exteriors, un aparcament i un edifici d'accés a les noves instal·lacions. Tot això forma part del projecte complementari que van presentar a l'Ajuntament i que està pendent dels permisos.

Els treballs es van iniciar el març de 2015 i just un any després l'Ajuntament va paralitzar part dels treballs que s'estaven fent a l'exterior de l'antic restaurant i també de la casa familiar, coneguda com casa Marketta. Els moviments de terra que s'hi estaven fent no estaven autoritzats. Per això calia presentar, precisament, el projecte complementari de restauració. El document havia de contemplar com quedaria l'espai un cop fets els treballs i moviments a l'exterior i també quina actuació s'hi preveu fer. D'aquesta manera, es donarien per legalitzades les actuacions fetes i es donaria permís per poder fer les adequacions necessàries d'accés al futur nou equipament. Segons l'Ajuntament, les obres de l'interior del restaurant i de la casa es realitzen d'acord amb la llicència donada. Pel que fa a les exteriors, les de la Marketa ja compten amb informe favorable del Parc Natural i estan a l'espera del de l'ACA i Costes de la Generalitat. Pel que fa a l'antic restaurant, els tràmits estan més endarrerits i encara falten tots els informes abans de l'autorització definitiva. En qualsevol cas, el regidor d'Urbanisme, Carles Pàramo, assegura que "són informes vinculats i en el moment en què es disposi del vistiplau es donarà la llicència". "El que han presentat contempla que a la part superior s'adapten al que se'ls demana i, a la part inferior, canvien volums d'un lloc a l'altre", explica Pàramo.

Pel que fa a l'accessibilitat a la cala, el regidor recorda que fa tres anys que l'Ajuntamet té un estudi que analitza l'accessibilitat per terra i per mar al Parc Natural. "Ens ajuda perquè la gent entengui que, als acccessos, durant 300 dies l'any no hi ha problemes però que els 65 restants convindria posar-hi ordre". En aquest sentit, diu que "es podria tenir en compte el document si calgués".