Més calor. Més risc d'incendi. Més restriccions d'aigua. Canvis al turisme i en les activitats agrícoles. Aquests seran els efectes més palpables del canvi climàtic en els propers anys a les comarques gironines, segons un estudi completat pel Departament de Territori i Sostenibilitat. I la major part d'ells es concentraran al litoral de la província, que serà la zona més vulnerable a les seves conseqüències. La Costa Brava serà l'ase dels cops d'un canvi que ja fa temps que ha començat i que té el seu origen en l'augment sostingut de les temperatures. L'estudi de la Generalitat, elaborat per l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (dependent de la conselleria) constata que els efectes derivats d'aquesta crescuda seran més intensos a la costa gironina que no pas a l'interior. Així ho reflecteix en un llistat de mapes interactius publicats a la plataforma digital Instamaps, en la qual es reflecteixen els graus de vulnerabilitat de cada municipi gironí en funció de diversos indicadors.

Per exemple, les localitats que tindran un major risc d'incendi amb impacte sobre el turisme són pràcticament totes les de la Costa Brava, sobretot aquelles situades entre Palafrugell i Torroella de Montgrí. El mateix passa amb l'efecte que tindran els focs sobre les carreteres i la mobilitat. A excepció de dos o tres municipis, la resta de litoral serà un dels més afectats de la demarcació.

En agricultura, els incendis forestals tindran un impacte molt elevat en els municipis de la Selva. En l'apartat de l'aigua, la costa també exposa la seva vulnerabilitat sobre la disminució de la disponibilitat de l'aigua i la seva gestió, si bé en aquest cas els municipis del Gironès i el Pla de l'Estany també figuren amb uns nivells elevats. Segons l'estudi, els creixents episodis de sequera també provocaran canvis en la gestió de l'aigua que repercutiran directament sobre la demanda turística. Aquest fenomen afectarà per complet a l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva i el Gironès, arribant a nivells crítics a Maçanet de la Selva, Sils i Serra de Daró.

El perill de la calor

Un altre dels indicadors també augura un canvi general de la demanda turística propiciada pel canvi climàtic. En aquest cas, la franja de prelitoral que va des de la punta sud de les Gavarres fins el golf de Roses serà la més tocada segons els estudis del Departament de Territori. Un altre dels indicadors a destacar és el de l'increment de la mortalitat associada a la calor. En aquest cas, la regió de la Costa Brava central torna a ser la més sensible i arriba a ser elevat a municipis com Regencós o Palafrugell. L'informe no preveu que l'interior de la demarcació sigui tan vulnerable davant del canvi climàtic. Només als Pirineus la manca d'aigua per a la gestió forestal pot afectar de ple.