Aquest dilluns, amb l'activació de la pàgina web HYPERLINK "http://www.mes60.cat/"www.mes60.cat, es dóna el tret de sortida a “+60 Alt Empordà. Propostes per a un envelliment actiu”. Es tracta d'un procés de participació, que es desenvoluparà en els propers tres mesos, per a la definició de polítiques i actuacions locals d'envelliment actiu promogut pel Pla per a la Inclusió i la Cohesió social de l'Alt Empordà 2013-2016 del Consell Comarcal de l'Alt Empordà amb la col·laboració dels ajuntaments de Borrassà, Castelló d'Empúries, L'Escala, Llançà, Roses i Vilafant.

En síntesi, +60 Alt Empordà vol obrir un procés de reflexió sobre l'envelliment actiu a la comarca amb la finalitat d'acordar accions i fer una proposta de recomanacions als ajuntaments per a millorar la qualitat de vida de les persones més grans que resideixen a la comarca.

Els tècnics del Pla recorden que l'envelliment de la població al món occidental és un procés irreversible que produirà canvis socials en les properes dècades al conjunt de les societats europees. Les generacions que estan envellint a tot Europa comparteixen una característica comuna: valoren extraordinàriament la capacitat d'envellir de forma autònoma i activa. L'entrada a la vellesa, a través de la jubilació, es reconeix com un moment en què és important introduir canvis en la vida, començar a desenvolupar nous projectes, cuidar la salut física i mental o gaudir d'iniciatives que no s'han pogut explorar en la vida adulta.

En el marc d’aquesta iniciativa l'Equip Tècnic d'Inclusió va elaborar la recerca “Fer-se gran a l'Alt Emporda. Proposta d'accions locals per a l'envelliment actiu on es constata que l’envelliment de la població de la comarca, que ja és un fet en l’actualitat, anirà a l’alça els propers anys. De la mateixa manera també s'ha evidenciat l’existència de 23 perfils d’envelliment diferents, amb necessitats especifiques, que responen a una àmplia diversitat de formes de viure, plantejar-se i fer front al procés d’envelliment.

En conseqüència, el creixement del nombre de persones que arriben a grans, i l’àmplia diversitat de formes d’envellir accentua i posa de manifest nous escenaris des dels quals caldrà pensar les actuacions adreçades a la població de més edat.

El procés de participació es concretarà en la realització de tres tallers de participació en cadascun dels municipis que col·laboren en el seu desplegament. Els tallers s'iniciaran el 24 d'octubre. Paral·lelament +60 Alt Empordà comptarà amb la pàgina web HYPERLINK "http://www.mes60.cat/"www.mes60.cat, que disposarà d'un espai de participació a través del qual les persones +60 de la comarca podran fer arribar les seves opinions i propostes en relació a les temàtiques treballades en el procés de participació. Aquesta pàgina web s'ha activat aquest dilluns, 3 d'octubre.

+60 Alt Empordà és un procés de treball únic i innovador a tot Catalunya amb el segment de població més gran de 60 anys que resideix en un entorn rural. Aquest projecte ofereix als municipis una eina per a la definició de polítiques d'envelliment actiu ajustades a la realitat local, basada en la implicació de la població +60 en un procés de treball comunitari amb la participació de diversos agents.

+60 Alt Empordà té l'origen en una acció del Pla d’Inclusió que va ser proposada pel Consell Consultiu de la Gent Gran de l'Alt Empordà amb l’objectiu de promoure un procés de reflexió al voltant de les polítiques per a gent gran a la comarca.