L’Ajuntament de Sant Mori ha recuperat l’antic camí de Valldevià i un tram de la Via Augusta, després de fer els estudis arqueològics pertinents. Els treballs han estat adjudicats per 56.115 € amb una subvenció d’un 95% per part del programa de Cooperació Municipal de la Diputació de Girona.

El traçat del camí romà coincideix amb el ramal oriental de la Via Augusta, concretament amb el tram que provenia de Sant Miquel de Fluvià, per on travessava el riu. Des d’allà, anava cap a Sant Mori i seguia fins a Saus, Camallera, Gaüses, Sant Jordi Desvalls, Cervià de Ter i Medinyà. Segons els historiadors, el trànsit en aquesta via va ser important durant l’època romana i es va mantenir durant molts segles fins a ser substituït per l’actual carretera local.

Segons explica l’Ajuntament de Sant Mori, també han desbrossat, nivellat i condicionat el ferm. S’han deixat uns 17 metres a la vista on apareixen quatre roderes profundes de carros excavades a la roca i també hi ha una seixantena de forats, tot això envoltat d’un conjunt de murs de contenció. D’aquest camí, és visitable una part només per a vianants.

Pel què fa al Camí de Valldevià, aquest camí té 630 metres, del qual se n’ha recuperat algun tram que estava totalment perdut, s’ha desbrossat, nivellat i condicionat el ferm aconduint les aigües de pluja i fent-lo transitable només a vianants.