L'Ajuntament de Roses ha canviat el projecte del far per tal de no afectar les restes de l'antiga bateria de Sant Antoni, del segle XVIII, que s'hi conserven a l'exterior. Unes prospeccions arqueològiques fa tres mesos van servir per posar al descobert les restes de l'element militar. S'ha decidit traslladar el servei de restauració en aquest punt, a un espai interior i realçar la bateria. S'està plantejant amb Ports si cal demanar una nova concessió.

El projecte que es va presentar preveia un ús cultural a la planta baixa del far per a la difusió del patrimoni de Roses i a la part dels jardins el servei de bar i cafeteria. Conscients de la presència de la bateria, diu el regidor d'Urbanisme, Carles Pàramo, es van realitzar les prospeccions arqueològiques. En trobar-se més restes es va decidir modificar el projecte. «Hem decidit que el bar es faci a l'edifici del far i l'espai exterior en espai cultural». S'aprofitarà per realçar aquest element del patrimoni. Pàramo remarca que és «l'única bateria d'aquella època de tot Catalunya».

La intervenció arqueològica la va portar a terme l'empresa EducArt. La bateria conserva part de l'estructura i de la forma original. Es tracta d'una plataforma de pedra al damunt de la qual hi havia els canons. Hi ha la possibilitat de reconstruir la volumetria que tenia per poder-ne mostrar el funcionament. De fet, l'estructura està inclosa a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

La bateria de costa va ser projectada el 1797 per l'enginyer en cap de Catalunya, López Sopeña. Era un element de defensa de la costa. La seva construcció va ser anterior al far, que es va aixecar el 1864 a tocar de la bateria.

Possible nova concessió

Els canvis poden suposar una nova tramitació de la concessió que ja havia concedit Ports. Com que està subjecte al projecte presentat podria haver-se'n de demanar una de nova, o una part. El projecte modificat està previst que es presenti l'any vinent amb una inversió de 220.000 euros.

L'Ajuntament treballa des de fa més de deu anys amb l'objectiu de poder donar un nou ús als espais buits de l'emblemàtic edifici del far situat en espai privilegiat davant de mar i a tocar el Castell de la Trinitat.