17 de setembre de 2016
17.09.2016
40 Años
XAT
A partir de les 10, fem el xat en directe amb Víctor Puga, alcalde de l'Escala, cliqueu per pregunta
40 Años
Figueres

El Pla de Barris policial genera 168 hores extra amb 51 agents en 15 dies

La majoria d'actuacions s'han fet a Marca de l'Ham i Sant Joan però el regidor de Seguretat admet que falten agents

17.09.2016 | 10:16

El Pla de Barris específic que Figueres ha creat per fer front a problemàtiques de la ciutat amb hores extra voluntàries de la policia ha generat durant les dues primeres setmanes de funcionament 168 hores de patrullatge i s'hi han acollit 51 dels 57 efectius que actualment hi ha fent tasques al carrer. El regidor de Seguretat, Pere Casellas, agraeix l'esforç que fa la ja tensionada plantilla, a la vegada que admet que calen més agents per a fer front als problemes de civisme i convivència que pateix la ciutat. En aquest sentit, les actuacions han comportat una setantena de denúncies, trenta actes i cinc diligències judicials. Els controls s'han centrat, sobretot, a la Marca de l'Ham i la zona oest.

El pla, que es va anunciar a finals de juny, es va posar en marxa el 15 d'agost i des d'aleshores i fins al 31 d'agost el balanç ha estat de gairebé 170 hores extra. El Govern va fixar que els agents que s'hi acollissin cobrarien 35 euros l'hora per fer front a les problemàtiques els barris els havien fet arribar. Per afrontar-ho, el Pla va establir dividir la ciutat en onze zones d'actuació segons les necessitats. Així es va establir un patrullatge específic per hores a la zona centre i en d'altres com l'Eixample, Horta Capallera o Poble Nou, serà preventiu cada quinze dies. En canvi, a la Marca de l'Ham i l'oest en temporada d'estiu, s'hi ha patrullat de vuit de la tarda fins a la matinada.

Segons les dades recopilades fins ara, a la Marca de l'Ham s'hi ha actuat durant 11 dies i s'hi han inspeccionat uns 25 establiments. En total, s'han aixecat tretze actes vinculades a tinença de drogues i d'armes, abandonament de vehicles o consum d'alcohol a la via. També s'hi han tramitat vuit denúncies per conduir havent pres substàncies estupefaents o no respectar la línia contínua i s'han obert tres diligències judicials per una ocupació il·legal i per defraudació de fluid elèctric.

Pel que fa a la zona oest, s'hi ha patrullat durant 16 dies i la majoria d'incidències s'han registrat al barri de Sant Joan. Allà s'han revisat 24 establiments i s'hi han aixecat 10 actes, s'han tramitat 49 denúncies i s'han obert dues diligències judicials. La majoria de denúncies s'han fet per vulnerar normes de circulació com ara entorpir el trànsit o estacionar en zones no permeses. Pel que fa a les actes, n'hi ha des d'alteració de l'ordre públic i faltar el respecte a agents fins a consum d'alcohol al carrer o abocament de mobles. També s'han obert dues diligències per cultiu de marihuana i per alcoholèmia penal. A la resta de zones, s'hi ha patrullat d'un a quatre dies. Al sector centre, s'han visitat 14 establiments i s'hi ha posat només una denúncia per estacionar en una parada de taxis i una per ocupació de via pública. A sector de l'Eixample, en canvi, el balanç ha estat de dues denúncies per estacionament en lloc prohibit i circulació en contra sentit. A Horta d'Hospital se n'ha tramitat una per estacionar en un pas de vianants i al barri de la presó i Olivar Gran, tres per entorpir la circulació i estacionar en un pas de vianants. En canvi, a la plaça Triangular, la Creu de la Mà, el Poble Nou i Vilatenim, per contra, no van requerir de cap actuació concreta.

Pel que fa a la plaça de l'Estació, amb 15 establiments visitats, s'han fet denúncies per parlar amb el mòbil conduint i altres incidències vinculades al tràsit, però també s'han aixecat actes per consum d'alcohol en via pública, per mendicitat i una per tinença de droga. Precisament en aquest sector, està previst intensificar el patrullatge per acabar amb problemes derivats d'indigents que increpen conductors i vianants. En aquest sentit, diu que estan acabant d'ultimar el canvi a l'ordenança per poder acabar amb aquesta problemàtica. Amb tot, diu que el Pla s'allargarà sine die com a mesura per fer front als problemes a l'espera d'incorporar més efectius.

Casellas admet falta d'agents i que la plantilla està fent importants esforços en un cos tensionat. I és que, tal i com va publicar aquest diari al juliol, a l'informe adjunt al pla el cap de la policia alertava que la plantilla està «cansada» i que durant l'any ja fan 9.653 hores extra per atendre els serveis d'una ciutat de 45.000 habitants on les ocupacions il·legals, el consum i el tràfic de drogues i els problemes de civisme són ja un greu problema.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook