L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, ha anunciat als grups municipals la voluntat municipal d'abaixar un 3% l'Impost de Béns Immobles per al 2017 i mantenir la resta de taxes i impostos congelats. A més, els pressupostos municipals inclouran una partida de 400.000 d'inversions del pressupost municipal que seran proposades i escollides pels veïns.

Víctor Puga ha remarcat que aquest serà el cinquè any consecutiu que es congelen els impostos i taxes, afegint en aquesta ocasió una proposta de rebaixa del 3% de l'IBI. A més, es proposarà al ple que es repeteixin les bonificacions i ajuts socials que ja s'estan aplicant aquest any per a les persones i famílies en una situació econòmica més greu (arriben fins a un 95% de l'IBI en alguns casos, entre altres).

"La bona gestió econòmica dels darrers anys ha suposat reduir considerablement l'endeutament municipal i tenir una situació d'estabilitat que ens permet establir aquestes mesures i també continuar invertint en la millora del conjunt de la població", argumenta Víctor Puga. En aquest sentit, l'endeutament municipal s'ha rebaixat gairebé sis milions des del 2006, tancant l'exercici 2015 amb només 5,7 milions. El percentatge d'endeutament ha baixat en aquest període del 84,8% al 30,84%.

Pressupostos participatius

D'altra banda, també s'ha anunciat que els veïns de l'Escala podran escollir, a través d'un procés de pressupostos participatius, inversions per valor d'entre 300.000 i 400.000 euros de cara a l'any vinent. Un dels principals valors afegits és que no les propostes s'originaran des de l'Ajuntament, sinó que el procés de pressupostos participatius s'iniciarà amb una recollida de propostes d'inversió fetes per part dels veïns, la metodologia de la qual es detallarà properament. De l'anàlisi i avaluació d'aquestes propostes, en sorgiran un conjunt de projectes que se sotmetran a votació popular per tal d'escollir un grup d'inversions valorades entre 300.000 i 400.000 euros que s'executaran el 2017.

Aquest és un procés que entre totes les fases durarà cap a mig any i que comptarà amb la participació del Síndic de Greuges Municipal en tot el desenvolupament. En tot cas, el pressupost que s'aprovi a final d'any ja preveurà el finançament d'aquestes inversions.

"Aquest és un compromís electoral i creiem que anar desenvolupant accions des de l'àrea de Participació Ciutadana ha de ser una cosa positiva i enriquidora", remarca l'alcalde de l'Escala, el qual destaca també, en aquesta línia, que properament també s'iniciarà un altre procés de participació ciutadana vinculat a la revisió del Pla d'Ordenació Urbana Municipal.

D'altra banda, aquest divendres, 16 de setembre, a les 20.30h, es farà un acte públic a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de l'Escala per fer balanç del darrer any i presentar el Pla de Mandat per als propers tres anys.