Hi ha fins a 107 centres educatius de les comarques de Girona que tenen mòduls prefabricats. Aquest nou curs, el Departament d'Ensenyament n'ha instal·lat 19 de nous però n'ha pogut treure fins a set, ja que l'escola La Sínia de Calonge ja té nou edifici, que s'estrena enguany, i no els necessitarà.

El curs 2016-2017 per tant començarà amb 314 barracons a les escoles de la província. D'aquests, segons el director dels Serveis Territorials a Girona, Josep Polanco, n'hi ha 175 que són en 28 centres que no compten amb edifici construït i, per tant, només tenen mòduls prefabricats. En total en aquests centres hi ha 6.383 alumnes escolaritzats. La resta, 79 equipaments educatius, compten amb alguns d'aquests elements provisionals per fer classe.

Tot i això, Polanco va destacar ahir que des dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona «prioritzem les actuacions per fer nous edificis» i va recordar que hi ha cinc nous projectes que esperen que en els propers mesos es puguin començar a treballar. D'entrada perquè estan «en converses amb els ajuntaments per fer la culminació del projecte». En concret, es preveu que comptin amb nous edificis en un futur l'escola Gegant del Rec de Salt; l'institut Salvador Sunyer de Salt, l'Institut de Vilablareix i l'institut - escola de Sant Joan de les Abadesses.

El responsable d'Ensenyament a Girona reconeix la necessitat de 28 nous edificis -que ara estan en mòduls prefabricats- i destaca que el repte del Departament és «donar resposta a aquestes necessitats», però afegeix que cal «ser conscients de la situació econòmica, però la voluntat de desenvolupar projectes hi és».

Aquest nou curs, s'estrena l'escola La Sínia de Calonge, mentre que s'ha tancat la de Miquel de Campmajor per falta d'alumnes. Tot i que inicialment s'apuntava que a l'Institut del Pla de l'Estany podria obrir amb retard. Polanco va assegurar que dilluns començaran les classes tot i les obres.

Va destacar que en «10 o 12 dies hi haurà gent a dins les aules però que després entrarà en funcionament». Aquest nou curs arrenca amb 270 alumnes més i un increment de 51 docents. En total s'iniciarà dilluns amb 120.580 estudiants a Girona. Polanco va recordar que hi ha un descens demogràfic i això es pot veure amb la baixada d'alumnes a l'educació infantil. Els que creixen són els estudiants de Secundària i estudis Postobligatoris, sobretot els alumnes de Formació Professional.

Un punt en el qual va posar especial èmfasi és el nombre de persones que enguany s'han inscrit a la Formació Professional, uns cicles formatius que encara no tenen tancada la preinscripció i que ja se situen en més de 7.500 persones. El delegat del Govern, Eudald Casadesús, va destacar aquest fet durant la roda de premsa del nou curs. I va anunciar que la Generalitat acollirà alumnes del cicle de Secretariat en un futur, espera ja en el proper curs. Tant Polanco com Casadesús van remarcar que les empreses es tenen en compte a l'hora de programar nous cicles. Unes empreses que tenen unes necessitats de treballadors que provenen molts de la FP Dual. Uns estudis on l'alumne aprèn en un entorn laboral en un mínim de 33% del cicle i l'empresa té un conveni amb Ensenyament.

Més beques de menjador

El nombre de sol·licitud de beques menjador d'aquest nou curs 2016-2017 superarà les de l'anterior. Així de clar va ser el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona. En aquests moments ja s'ha assolit la xifra de les 10.500 i com que se'n poden demanar encara, «es preveuen superar les dades de l'any anterior».

Josep Polanco va recordar que enguany hi ha hagut un canvi en el barem de repartiment dels ajuts. Si fins al curs passat l'ajut es donava en funció de l'Indicador de Renda de Suficiència, ara en canvi es fa amb el del llindar de risc de pobresa.

Incorporació dels substituts

Els substituts han començat enguany abans, va destacar Polanco. El 8 de setembre van ser nomenats els 760 previstos. Destaca que la voluntat d'Ensenyament és «anar aportant els substituts els dies previs a l'inici del curs».