Lluc Valverde Ros, un jove d'Espolla que cursa estudis teatrals a París 3- Sorbonne Nouvelle, ha estat condemnat a presó després que va ser detingut en una de les manifestacions contra la reforma de la llei laboral i que s'han batejat com a Nuit Debout, a la capital francesa.

Segons el testimoni de l'espollenc, que ha fet declaracions a La Directa, el van detenir quan estava fent fotos a la línia on es produïen enfrontaments entre la policia i els protestants. Després, va anar a la presó seixanta hores i finalment el van jutjar el dia 5 de juliol.

En la sentència, li imposen una multa d'11.100 euros a més de dotze mesos de presó. La seva defensa ha demanat un recurs d'apel·lació perquè pugui ser examinat per la Cort d'Apel·lació francesa però encara no hi ha data pel nou judici. Aquells que coneixen en Lluc asseguren que és "un tros de pa" i que la sentència judicial és "injusta".

Molta gent del seu entorn s'ha sumat a una campanya que s'ha posat en marxa a través de Facebook. En aquesta pàgina, apareixen fotografies de Lluc Valverde en l'estat que presentava just després d'haver estat detingut (la imatge que il·lustra aquest article està extreta d'aquest compte de Facebook).

També s'ha publicat un comunicat de suport a en Lluc, amb el títol 'Neguem-nos a acceptar la injustícia d'aquest judici!' En el text, s'exposa el següent: "[...] En Lluc ha estat acusat erròniament de "violència sobre una persona dipositàira de l'autoritat pública sense incapacitat", "violència agreujada per dues circumstàncies resultant-ne una incapacitat de treball superior per a 8 dies" i "rebel·lió". Més concretament, ha estat acusat d'haver llançat projectils en direcció a les forces de l'ordre i una llamborda que hauria caigut sobre una noia, així com d'haver-se rebel·lat durant la seva detenció. Ha estat condemnat a dotze mesos de presó condicional i a indemnitzar les persones que ha estat acusat de violentar amb una suma de 11.100 euros, la major part de la indemnització és per a la noia ferida."

Els defensors de Lluc Valverde asseguren que "és evident que assistim a un judici polític i no a l'exercici d'una justícia independent. La defensa havia exposat les incoherències entre la declaració dels agents que el van detenir i l'informe general de la totalitat de l'operació policial: les hores no concorden, les captacions de les càmeres de seguretat són misteriosament inexplotables..."

En el comunicat de Facebook, es relata "la realitat": "En Lluc feia fotos dels enfrontaments quan va ser detingut violentament. Seguidament, va haver de suportar una retenció violenta a la comissaria, per a continuació ser empresonat a l'espera d'un judici, comptabilitzant un total de seixanta hores. A més, va rebre un tractament mínim per la mà, el nas i la costella trencats durant la detenció. Això li ha comportat un certificat de 21 dies d'incapacitat total de treball, a més de la violència psicològica que això comporta. I tot i així és en Lluc que ha d'indemnitzar els seus agressors!"

El grup de suport a en Lluc, al qual fa costat la família del jove, està format per amics, estudiants i personal de l'ensenyament suporior, i fa una crida al suport moral i fincancer. En aquest sentit, s'ha creat un comitè de suport, així com una caixa de solidaritat per a la família, que es pot consultar a través del Facebook "Comité de soutien à Lluc".